Ecografia Renală: Procedură și Recomandări
Funcţia rinichiului este condiţionată de fluxul de sânge prin arteră, acesta fiind cel care îi furnizează nutrienţi şi oxigen. Gradul disfuncţiei este corelat cu afecţiunea arterelor renale, iar ecografia renală este o metodă de diagnosticare şi evaluare a structurii şi funcţionalităţii arterei principale care alimentează rinichiul.
Ecografia Doppler a arterei renale
Ecografia renală sau eco Doppler artere renale redă imagini bazate pe diferenţele frecvențelor de unde sonore ecou, adică a undelor reflectate de ţesuturi. Tehnologia Doppler se bazează pe reflectarea undelor sonore de către celulele roşii din sânge şi poate reda în timp real imagini ale fluxului sanguin.
Stenoza sau boala arterei renale poate fi cauzată de arteroscleroza în punctul de ramificaţie al arterei renale din aortă sau din artera renală proximă, dar şi de displazia fibromusculara a arterei renale distală sau a ramurilor intrarenale. Stenoza arterei renale obstrucţionează fiziologia rinichilor şi afectează eliminarea deşeurilor din organism.
Ultrasonografia Doppler oferă informaţii din arterele renale şi poate ajuta la evaluarea funcţiei rinichiului, oferind, totodată, date despre structura şi anatomia acestuia. Pe lângă leziunile stenotice, examinarea poate identifica şi compara fluxul arterial cu cel sanguin al aortei. Astfel, prin ultrasonografie Doppler, se pot diagnostica bolile unilaterale sau bilaterale şi se poate urmări şi evalua progresia acestora. Este utilă în cazul pacienţilor cu angioplastie chirurgicală sau alte intervenţii chirurgicale vasculare.
Medicii pot folosi imagistica cu ultrasunete pentru a evalua starea generală de sănătate a rinichilor, dar şi pentru a găsi semne de leziuni, cancer sau insuficienţă renală.
Mai pe înţelesul meu, ce este o ecografie renală?
Ecografia renală este un examen neinvaziv care foloseşte undele sonore de înaltă frecvenţă sau sonografia pentru a reda imagini ale rinichilor. Undele sonore se deplasează prin corp şi, când întâlnesc ţesuturi de o anumită densitate, se întorc, producând un ecou care este receptat de sonda sau traductor şi analizat de un computer şi transformat în imagini.
Când recomandă medicul ecografia renală?
Imaginile obţinute cu ultrasunete în timpul unei ecografii renale vor fi folosite de medic pentru a evalua poziţia rinichilor, forma şi dimensiunea acestora, dar şi fluxul de sânge către rinichi. De asemenea, ecografia renală poate fi folosită pentru a detecta pietrele, leziunile și tumorile de la nivelul rinichilor.
Cum ar trebui să te pregăteşti pentru ecografia renală?
Când îţi va recomanda acest test, medicul îţi va furniza şi toate instrucţiunile necesare pentru a te pregăti. De asemenea, îţi poate răspunde la toate întrebările, astfel încât să ştii exact la ce te poţi aştepta.
Pentru a obţine imagini de calitate, este posibil să îţi ceară să bei mai multe pahare cu apă cu câteva ore înainte de examinare. De obicei, înainte de o ecografie renală nu este necesar să nu mănânci, însă, dacă trebuie evaluate arterele rinichilor, medicul îţi va cere să ţii post înainte.
La ce ar trebui să te aştepţi în timpul unei ecografii renale?
Este o procedură sigură şi neinvazivă care durează maximum 30 de minute şi care nu ar trebui să creeze disconfort. Ţi se va cere să te schimbi într-un halat şi să scoţi bijuteriile, te vei întinde pe masa de examinare de lângă echipamentul cu ultrasunete.
Tehnicianul va aplica un gel transparent pe piele, în zona rinichilor. Acest gel are rolul de a facilita contactul dintre sondă şi piele şi de a conduce undele sonore. Tehnicianul va mişca sonda înainte şi înapoi pe zona şi, în anumite momente, îţi va solicita să îţi ţii respiraţia sau să te întorci pe o parte. Ecoul undelor sonore vor fi captate de traductor şi trimise la computerul care le va traduce în imagini ale rinichilor şi vezicii urinare.
Ce se întâmplă după o ecografie renală?
După ecografie vei putea reveni imediat la activităţile obişnuite şi vei putea mânca şi bea fără probleme. Tehnicianul urmează să transmită rezultatele unui radiolog are este un medic specializat în interpretarea imaginilor furnizate de ultrasunete. Acest proces poate dura între una sau două zile şi se finalizează prin trimiterea constatărilor medicului care te va contacta pentru a-ţi comunica rezultatele.
Ecografia renală prezintă riscuri?
Spre deosebire de testele cu raze X care folosesc radiaţiile, testele cu ultrasunete nu sunt periculoase pentru sănătate şi nu au efecte secundare. Procedura este nedureroasă şi neinvazivă şi, înafară de un mic disconfort trecător creat de presarea sondei pe zona, altceva nu ar trebui să apară.
Mia sunt persoane care se simt inconfortabil în poziţia culcat pe masa din cauza vezicii urinare pline sau sunt deranjate de temperatură prea scăzută a gelului pe care îl simt rece, dar şi aceste inconveniente sunt de scurtă durată. De asemenea, aşteptarea rezultatelor poate crea o stare de nelinişte şi de anxietate.