Suplimente și Remedii Naturiste Pentru Ochii Sănătoși
Simți că vederea ta se deteriorează? Ochii se află printre organele cel mai greu încercate. Utilizarea dispozitivelor afectează ochii, mai mult decât simțim. Tensiunea pe care o aduc în plus ecranele creează o condiție prealabilă pentru probleme de vedere chiar și la copii.
Această ipoteză ne face să ne dăm seama că, vârsta sau ereditatea nu sunt factori exclusiv determinați în incidența crescută a problemelor oculare.
Ochii obosiți vin ‘‘la pachet’’ cu senzația de mâncărime, roșeață, vederea dublă sau încețoșată, sensibilitate la lumină, ochi uscați sau umezi. Oboseala de la nivelul ochilor nu este neapărat o problemă serioasă.
Se întâmplă să avem ochii obosiți după o zi de stat în fața laptopului, televizorului, sau după ore bune de citit. Oboseala oculară indică oboseala musculară. Tocmai de aceea, atunci când ne masăm zona ochilor, vederea pare să revină, deoarece crește circulația sângelui din zona respectivă.
În lipsa unei îngrijiri sau a unui tratament corespunzător, pot apărea iritații sau inflamații ale globului ocular.
Cum se manifestă ochii obosiți?
Oboseala ochilor este cauzată de privitul concentrat la ecrane, sau citit, prin prisma jobului sau ca urmare a pregătirii înaintea unui examen. Când nu este produsă o cantitate suficientă de lacrimi, sau compoziția este necorespunzătoare, acest lucru conduce la lubrifierea slabă a zonei oculare.
Sindromul ochilor uscați poate avea drept cauze și administrarea de anticoncepționale sau medicamente antidepresive. Folosirea abuzivă a lentilelor de contact, bolile autoimune sau tratamentele hormonale pot fi factori secundari.
Rezumând, atunci când simțim că avem ochii obosiți, cel mai probabil se întâmplă următoarele: lipsa odihnei suficiente, folosirea dispozitivelor digitale, alergiile, activități care necesită utilizarea intensă a ochilor (șofat, citit), astigmatism, expunere la lumină intensă, prezbiopie.
Toate acestea obligă ochii să lucreze mai mult decât în mod obișnuit. Oamenii clipesc aproximativ de 12-15 ori pe minut, însă cu cât ochiul e mai obosit, cu atât ritmul de clipire încetinește și ochii sunt lubrifiați insuficient ducând la iritații.
Ce putem face atunci când simțim ochii obosiți?
Începe prin a te odihni suficient. Dacă lucrezi mult în fața ecranelor, ia pauze și stai departe de acestea 30-45 de minute. Folosește ochelarii de protecție, ajustează luminozitatea din încăperea în care lucrezi sau te odihnești, astfel încât să îți relaxezi ochii.
Fixează din când în când ochii pe un obiect îndepărtat. Este cel mai simplu truc pe care îl poți aplica oriunde și oricând simți că ai ochii au nevoie de o pauză. Desigur, nu neglija importanța consultului oftalmologic periodic pentru a te asigura că ochii sunt bine.
Ce obiceiuri trebuie schimbate din rutina zilnică?
Dacă preferi să stai noaptea să înveți sau să citești, evită să faci acest lucru la lumina slabă. Setează contrastul monitorului, astfel încât imaginea să fie cât mai vizibilă, fără a-ți forța ochii. Pe cât posibil, păstrează față de ecrane o distanță de aproximativ 50 cm.
Ochelarii cu filtru de protecție sunt vitali, fie că ne gândim la zilele însorite de vară, sau de strălucirea zăpezii.
Ce remedii naturale recomandă specialiștii pentru ochii suprasolicitați?
Deși poate părea greu de crezut, cele mai multe astfel de remedii se află chiar în bucătăria ta. De exemplu, castraveții au proprietăți antiinflamatorii și astfel, pot fi utilizați fără probleme drept remediu minune pentru ochii umflați.
Proteinele, aminoacizii, acidul lactic, vitaminele A și D care se află în grăsimea din lapte, au capacitatea de reducere a iritațiilor și în plus, calmează ochii umflați.
Vitamine pentru ochi obosiți. Pentru un rezultat eficient se recomandă să utilizezi, alături de remediile naturiste, de asemenea, picături și vitamine oftalmologice. Picăturile lubrifiază globul ocular, ușurează senzația de arsură, usturime și iritație. Vitaminele ajută semnificativ la îmbunătățirea vederii și protejează împotriva cataractei.
Înfășoară un cub de gheață într-un prosop și așază-l sub ochi. Masează ochii cu acesta pentru a elimina semnele de oboseală și a revigora pielea.
Un simplu disc demachiant înmuiat în apa de trandafiri face miracole. Uleiul de trandafiri este ideal pentru ștergerea urmelor de oboseală din zona ochilor, întrucât acționează drept tonic pentru pielea obosită.
Îmbibă două dischete demachiante în apă de trandafiri și pune-le pe ochi. În acest timp, pune o muzică de relaxare, întinde-te confortabil și vei observa apoi rezultatele.
Amestecă apa de trandafiri cu pudră de lemn de santal până se creează o pastă. Despre proprietățile calmante ale uleiului de trandafir am pomenit deja. În schimb, lemnul de santal va dubla efectul calmant asupra pielii și acest lucru îți va permite să revigorezi pielea obosită.
Asocierea între feliile de castravete și pliculețele de ceai este un leac cunoscut de majoritatea oamenilor. Pune pe pleoape feliile de castravete, iar pliculețele de ceai de mentă sau mușețel se folosesc ca atare și ulterior se păstrează o noapte la frigider. Dimineața așază-le pe pleoape.