Ce cadou să îi cumperi unui pasionat de cărți manga?

Se apropie ziua de naștere a celui mai bun prieten, acel prieten care vorbește în conntinuu despre cultura japoneză, benzi desenate și anime și trebuie să îi cumperi un cadou. Din fericire, există multe variante din care să alegi. Cărți manga, figurine cu personaje faimoase din seriile anime preferate etc. Însă haideţi să ne oprim asupra celor mai apreciate dintre aceste variante, cărţile manga.

 

Ce sunt cărțile manga și cum a apărut acest stil?

Cuvântul manga este format din două caractere japoneze, numite kanji, și anume 漫si画. Primul se citește man și are mai multe semnificații, printre care și jucăuș, capricios, fantezist, straniu. Al doilea se citește ga și înseamnă imagine, pictură, desen, schiță. Manga ar însemna, în concluzie, desen fantezist, schiță jucăușă, sau oricare dintre combinațiile de sinonime de mai sus.  Un termen mai uzual este acela de benzi desenate, care este mai ușor de înțeles, dar nu exprimă cu exactitate nuanțele din limba japoneză.

Manga sunt benzi desenate sau romane grafice originare din Japonia. Majoritatea manga se conformează unui stil dezvoltat în Japonia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Termenul manga este folosit în Japonia pentru a se referi atât la benzi desenate, cât și la desene animate. De obicei aceste desene cuprind fețe cu ochi si personaje cu capete imense (caricaturi).Manga este creată dintr-un amestec între arta japoneză ukiyo-e și stiluri străine de desenat și a preluat forma prezentă la puțin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial. Constă în principal din desene alb-negru, dar în unele cazuri, este colorată integral.

Prima revistă manga a fost creată de Kanagaki Robun și Kawanabe Kyōsai în 1874: Eshinbun Nipponchi. Revista a fost puternic influențată de Japan Punch, fondată în 1862 de Charles Wirgman, un caricaturist britanic.

Spre deosebire de SUA și Europa unde benzile desenate erau considerate ca fiind adresate copiilor, idee de care se încearcă o detașare în ultimi ani, în Japonia manga-urile s-au adresat unor variații de vârstă mai largi, ajungând să fie citite atât de copii și adolescenți cât și de adulți, creându-se astfel edituri specializate adresate unui public țintă. Temele abordate sunt numeroase (comedie, romance, horror, istorice, aventură, etc).

 

Trei cărți comics pe care orice pasionat le apreciază

 

One Piece este o serie de cărți comics japoneză scrisă și ilustrată de Eiichiro Oda. A fost serializat în revista de manga shōnen a lui Shueisha, Weekly Shōnen Jump din iulie 1997, cu capitolele sale individuale compilate în 100 de volume tankōbon din septembrie 2021. Povestea urmărește aventurile lui Monkey D. Luffy, un băiat al cărui corp a câștigat proprietățile cauciucului. după ce a mâncat fără să vrea un fruct al diavolului. Împreună cu echipa sa de pirați, numită Pirații Pălărie de Paie, Luffy explorează Grand Line în căutarea comorii supreme din lume cunoscută sub numele de „One Piece” pentru a deveni următorul Rege al Piraților.

 

Bleach (stilizat ca BLEACH) este o serie manga japoneză scrisă și ilustrată de Tite Kubo. Bleach urmărește aventurile adolescentului Ichigo Kurosaki, care moștenește destinul părinților săi după ce obține puterile unui Soul Reaper – o personificare a morții asemănătoare Grim Reaper – de la o altă Soul Reaper, Rukia Kuchiki. Puterile sale recent descoperite îl forțează să-și asume îndatoririle de a apăra oamenii de spiritele rele și de a ghida sufletele răposate către viața de apoi și îl pun în călătorii în diferite tărâmuri fantomatice ale existenței.

 

Fairy Tail este o serie manga japoneză scrisă și ilustrată de Hiro Mashima. A fost serializat în Kodansha’s Weekly Shōnen Magazine din august 2006 până în iulie 2017, cu capitolele individuale colectate și publicate în 63 de volume tankōbon. Povestea urmărește aventurile lui Natsu Dragneel, un membru al popularei bresle a vrăjitorilor Fairy Tail, în timp ce el îl caută în lumea fictivă a Pământului pe balaurul Igneel.

Aceste titluri, dar și multe altele pot fi găsite la librăria din centrul vechi al Bucureștiului, Antic Exlibris, unde puteți găsi cadoul perfect pentru un pasionat de cărți manga sau de cultură japoneză.

 

You might also like