3 lucruri de știut despre fascinanta ”băutură a zeilor”, sake

Tot ce este familiar este ușor de înțeles și de internalizat. Cultura în care crești te formează și îți construiește legătura cu lucrurile din jurul tău. Tot ceea ce nu este familiar fascinează și provoacă imaginația. Omul își dorește să afle tot timpul ce se află dincolo de lucrurile cunoscute.

 

Diferențe culturale

Cultura occidentală se raportează la tradițiile culinare și la băuturi în mod omogen. Băuturile alcoolice joacă un rol important în societatea omenească. Acestea au ajuns să fie asociate cu anumite tradiții și să constituie chiar un liant între oameni. Acest lucru este universal și transcede zone geografice și culturi. Însă, anumite băuturi sunt atât de deosebite prin modalitatea de producție, prin obiceiurile asociate și prin însemnătatea pe care o au, încât suscită interes și provoacă imaginația.

Una dintre aceste băuturi este sake. Parte integrantă a culturii japoneze, această tărie este o curiozitate și, de ce nu, o excentricitate pe piața europeană. Asociată cu o atmosferă mistică, cu tradiție, onoare și toate valorile care stau la loc de cinste în cultura japoneză, băutura are anumite reguli bine stabilite de producere, dar și de consum. Iată câteva lucruri interesante pe care ar trebui să le știi atunci când vrei să încerci ”băutura zeilor”.

 

  1. Legătura cu spiritualitatea

Sake a influențat profund cultura japoneză. Băutura se întrepătrunde cu tradițiile, de multe ori contopindu-se cu acestea. Ceremoniile au o însemnătate deosebită. Spiritualitatea poporului japonez se manifestă prin acestea. Fie că este vorba de ceremoniile nupțiale ori de purificarea templelor, băutura  este principalul ingredient.

Ea este consumată de către miri, constituind o pecetluire a jurămintelor. Băutura este ridicată la rang de instrument prin care locurile de cult devin mai pure. Ea este demnă de a fi adusă ofrandă zeilor și era consumată de către piloți înainte de misiuni. Sake este un catalizator și un liant al credințelor japoneze.

 

  1. Procesul de fabricație

Originalitatea băuturii nu constă doar în semnificația ce îi este atribuită, ci și în procesul de fabricație. Ea este produsă prin fermentarea multiplă a orezului. Acesta este polizat pentru a se îndepărta proteinele de la suprafață și pentru a expune o parte mai mare sau mai mică din miez. Orezul polizat este lăsat la odihnă, pentru ca boabele să absoarbă lent umezeala din aer și să nu crape la introducerea în apă.

După înmuiere, orezul este fiert sau gătit în aburi într-un cuptor special. Maeștrii care se ocupă de acest proces acordă o atenție deosebită fiecărui pas. Procesul este complex și controlat cu multă grijă. Mustul fabricat din orez este obținut folosind mucegai koji. După fermentare, sake este presat pentru a se separa lichidul de masa solidă.

  1. Cum se servește?

Japonezii tratează băutura cu mare respect. Ei au făcut din servirea acesteia un ceremonial în adevăratul sens al cuvântului. Tăria se servește în tihnă, acesta fiind un moment special și separat de obiceiul mesei. Băutura este servită rece, la temperatura camerei, sau caldă, în funcție de anotimp și de preferințe. Iarna se bea tăria caldă, însă cea de bună calitate nu se încălzește, deoarece aromele se pierd.

 

Sake se bea din cupe mici numite ”choko” și este turnat din vase din ceramică, numite ”tokkuri”. Se mai folosesc și castroanele numite ”sakazuki”, iar recent au intrat în uz și paharele din plastic. Băutura se păstrează la loc rece și întunecos, căci expunerea prelungită la căldură sau lumină o deteriorează.

You might also like