Tot ce ar trebui să ştii despre burghiul de pământ – ce este, ce aplicaţii are şi de câte tipuri este

Dacă ai o grădină sau eşti peisagist profesionist, un burghiu de pământ îţi va uşura considerabil munca. Este alternativa ideală pentru lopată şi te va ajuta să faci în cel mai rapid şi confortabil mod gropile de care ai nevoie pentru a planta răsaduri, flori sau chiar şi pomişori şi arbuşti. 

Oricine are nevoie de o unealtă pentru a realiza mai repede şi mai uşor gropi, va fi încântat de un burghiu pământ! Este unealta ideală pentru a amenaja grădinile sau pentru a săpa gropile pentru stâlpi. 

Iată ce ar trebui să ştii înainte de a cumpăra un burghiu de pământ.

 

Ce este un burghiu de pământ?

Numit şi melc, burghiul de pământ este o unealtă manuală sau motorizată cu care vei putea face mai uşor găuri sau gropi în pământ. Melcul este disponibil în diverse forme şi dimensiuni şi sunt nenumărate modalităţi de a-l utiliza. Cel mai des folosit este cel electric fără fir, ideal pentru lucrările de amenajare a peisajului. Totuşi, dacă ai nevoie de gropi mari, un melc electric cu fir va fi mult mai puternic şi mai eficient. Acestea sunt şi mai bune pentru a săpa în solurile dure.

 

De ce merită să ai un burghiu de pământ?

Uneltele cu care poţi face o groapă sunt lopata, sapa sau târnăcopul, dar acestea necesita efort de utilizare şi forţă în braţe, implică mai mult timp pentru finalizarea lucrărilor, iar, uneori, chiar şi dureri de spate. 

 

Dacă vrei să îţi uşurezi munca şi, totodată, să faci gropile mai repede, un burghiu de pământ este exact ce îţi trebuie! Acesta înlocuieşte cu succes toate sculele enumerate mai devreme pentru că face treaba mai repede, îţi permite să stai drept în timp ce faci groapa, vei scăpa de durerile de spate şi, totodată, te va ajuta să termini mult mai repede lucrările.

 

Prin urmare, dacă te-ai săturat de durerile de spate şi de braţe, burghiul de pământ este o investiţie inteligentă! Îl poţi folosi la plantarea bulbilor, a răsadurilor, a arbuştilor sau pomilor, la realizarea gropilor pentru garduri sau piloane şi ori de câte ori ai nevoie de o groapă.

 

Dimensiunea burghiului de pământ

Burghiul de pământ poate avea un melc cu diametru între doi şi nouă inchi. Cele de 2 sau 3 inchi au lungimea între 7 şi 48 de inchi şi pot fi alimentate de un burghiu obişnuit. Cele cu diametru mai mare, de 4, 5, 7, 8 sau 9 inchi, necesită un burghiu cu puterea de cel puţin 60, care, de obicei, este alimentat cu benzină. 

 

Cum să alegi dimensiunea burghiului în funcţie de lucrare

Lucrările pe care le poţi face cu un burghiu de pământ sunt condiţionate de dimensiunea melcului. 

Cu un burghiu cu diametru de 2 sau 3 inchi poţi face gropi în grădină pentru a planta bulbi sau răsaduri. Acesta poate fi folosit şi pentru a afâna pământul, a monta ţăruşi sau araci pentru plante mici. În plus, cu un burghiul de 3 inchi poţi face şi găurile orizontale pentru a trece ţevi sau cabluri electrice pe sub trotuar, pentru a amesteca vopseaua, cimentul sau pământul.

Cu burghiele de 4 şi 5 inchi poţi face gropile mai mari de care ai nevoie pentru a monta stâlpi de gard sau pentru a planta plantele anuale şi perene cumpărate în ghivece mici. 

Burghiul de 7 inchi este ideal pentru a planta plantele anuale şi perene, copacii sau arbuştii din ghivece medii. De asemenea, este bun pentru a face gropile necesare stâlpilor 4 x 4.

 Burghiele de 8 şi 9 inchi sunt ideale pentru plantarea plantelor din ghivece mari sau pentru a face gropile necesare stâlpilor 6 x 6.

 

Cum ar trebui să alegi cel mai bun burghiu pentru săpat gropi

Pentru a fi sigur că poţi folosi burghiul fără probleme pe perioade îndelungate, este bine să alegi ceva de calitate, rezistent şi durabil chiar şi la lucrările în pământ dur. De aceea, înainte de a cumpăra un burghiu de pământ, asigură-te că este suficient de rezistent pentru a face faţă lucrărilor pe care le ai de făcut şi a-ţi putea finaliza proiectul fără probleme. De asemenea, fii atent la:

  • Modul de alimentare – poţi opta pentru un burghiu cu fir sau fără fir
  • Viteză sau numărul de RPM – cu cât este mai mare, cu atât va fi mai uşor să sapi în sol dur
  • Amperaj – cu cât este mai mare, cu atât va fi mai puternic burghiul. Dacă vei folosi un bit mai lung, asigură-te că dispui de puterea necesară pentru a-l conduce.
  • Viteză variabilă – îţi va permite să controlezi cuplul realizat de motor
  • Reverse sau trecerea la modul invers de rotire – te va ajuta să scoţi mai uşor burghiul din groapa săpată
  • Mandrina fără cheie – pentru a putea schimba mai uşor melcul. 

 

You might also like