TOT RESPECTUL ! Primarul care LUCREAZA FARA SALARIU si ADUCE BANI de-acasa pentru BINELE COMUNITATII : „Nu am nevoie de alte surse de venit …”

774

Primarul unei comune din Timis lucreaza fara salariu, edilul investind banii care i s-ar fi cuvenit in flori pentru doamnele din comuna de 8 martie si pomi fructiferi pe care ii ofera localnicilor, cerandu-le in schimb sa dea dovada de responsabilitate civica. In plus, primarul vine si cu bani de acasa premiind copiii cu rezultate bune la scoala si finantand activitatile culturale si sportive din comuna.

Chiar daca pare greu de crezut, exista in judetul Timis un primar care lucreaza fara salariu, el fiind, de fapt, un finantator al Primariei. Membru al familiei Rusu, care detine una din cele mai mari fabrici de mobila din Romania, primarul din Becicherecu Mic, judetul Timis are suficienti bani incat sa se lipseasca de salariul de primar in valoare de 27.615 lei anual, conform ultimei declaratii de avere.

Inca din momentul in care a candidat, actualul primar din Becicherec a stiut ca se va lipsi de salariu, Raimond Rusu fiind „oferit” comunei de familia care deruleaza o afacere sanatoasa si profitabila, fara contracte cu statul. „Familia mi-a spus foarte clar ca vin aici pentru un singur motiv: sa fac treaba. Nu am nevoie de alte surse de venit decat cea pe care mi-o asigura familia”, a declarat primarul Raimond Ovidiu Rusu.

La instalarea sa pe functia de primar, Rusu s-a confruntat cu o problema destul de spinoasa. Situatia juridica a multor localnici sau proprietati era neclara, ceea ce afecta si bugetul comunei. Astfel, in urma cu trei ani, primarul a cumparat din salariul sau pe un an pomi fructiferi pe care i-a oferit localnicilor cerandu-le in schimb sa completeze un formular care ajuta la clarificarea situatiei privind incasarea taxelor pentru gunoi.

„Am vazut ca oamenii au nevoie de anumite stimulente sa se conformeze unor reguli. Daca le impui, cu forta reactioneaza mai rau. Daca ii iei cu vorba buna sau ii stimulezi, chiar se implica. La noi, gunoiul se plateste in functie de numarul de persoane din fiecare gospodarie. Neavand o situatie clara, m-am gandit sa pun salariul meu pe aproximativ un an de o parte si am oferit cu cate doi pomi fructiferi, cu conditia sa vina fiecare sa declare cate persoane locuiesc in fiecare casa”, a declarat primarul.

Vazand ca stimulentul functioneaza, in anul urmator primarul a oferit pomi pentru clarificarea situatiei la apa, iar in acest an le-a cerut localnicilor sa isi clarifice in schimbul pomilor situatia juridica a proprietatilor.

loading...

„Anul acesta le-am cerut la toti sa isi aduca actele de proprietate pentru ca sunt unii care aveau domiciliu de Timisoara si declarand ca locuieste aici ii emiteam decizie de impunere, ceea ce nu era normal. Multi nu au facute mostenirile si succesiunile. Au venit in proportie de 80-90 la suta. Daca i se explica motivul pentru care este chemat si mai este si stimulat, omul vine”, a mai declarat primarul, caruia ii raman bani, dupa ce cumpara pomii fructiferi, sa cumpere de 8 martie si cate o floare pentru fiecare doamna din comuna.  „Se dau pomi pentru tot satul. Te inscrii pe lista cu pomii pe care ii vrei si ii primesti. Se face de vreo trei ani de zile neconditionat. Anul asta am primit un gutui si un par. Anii trecuti am primit mar, par, cires si visin. E o idee foarte buna”, a declarat Ana Marinau. „Eu am si mancat roada din ele. Am primit un parut care a si rodit dupa un an. A pornit dupa ce a venit actualul primar. E foarte buna ideea”, a declarat si Maria Popovici, o alta localnica din Becicherecu Mic.

Pe langa salariul pe care il doneaza, practic, comunei Raimond Rusu si familia lui finanteaza si activitatile din comuna. In fiecare an, premiantii de la scoala participa la programul „primar pentru o zi”, stand o zi intreaga alaturi de primar, care ii si premiaza pe cei cu rezultate deosebite. In plus, familia Rusu finanteaza echipa de fotbal a comunei si activitatile culturale. De asemenea, din bani proprii, primarul a realizat pe un teren al primariei o balta pe care se organizeaza la sarbatori concursuri de pescuit.

Dupa niciun mandat la primarie, Raimond Rusu se declara dezamagit si spune ca in poportie de peste 90 la suta nu va mai candida. Dezamagirea primarului nu vine din faptul ca vine cu bani de acasa, ci din modul in care functioneaza administratia publica din Romania.

„Sunt foarte dezamagit. Eu cred ca intr-un viitor apropiat nu se vor rezolva problemele. Sunt multe neconcordante. Nu se aloca banii cum ar trebui pentru bugetul fiecarei comune. Se aproba proiecte sau nu se aproba dupa criterii care nu tin cont de realitate sau pe criterii politice. Care e logica sa faci un birou de informare turistica intr-o localitate in care nu ai turism”, spune Raimond Rusu.

Ales ca si candidat al USL, Raimond Rusu este membru PSD, dar spune ca 70 la suta din localnici sunt de dreapta alegand omul, pe care l-ar fi ales „si daca ar fi candidat din partea Partidei Romilor”. In mandatul sau, Raimond Rusu a reusit sa stinga datoriile de 33 de miliarde de lei mostenite de la fostul primar si sa obtina fonduri europene pentru cinci proiecte. Pe langa asta, impreuna cu primarul PNL din Dudestii Noi colaboreaza pentru a aduce gazul in comuna.

„Am terminat studiul de fezabilitate pentru a aduce gazul metan pentru a putea dezvolta o zona industriala si mica productie pentru ca sunt utilitati necesare. Cand lucrezi in interesul oamenilor nu exista culoare politica”, a declarat Raimond Rusu pentru „Adevarul”. Edilul a mai spus ca daca fiecare familie care a reusit ceva pe forte proprii, fara tepe la banci sau impotriva statului, ar da un membru al familiei in administratia publica locala sau in politica, fata Romaniei. „Toti acesti politicieni care sunt afaceristi, dar ei nu au facut in viata lor decat afaceri cu statul nu au cum sa inteleaga ce se intampla in economia reala”, a punctat primarul din Becicherecu Mic.

Sursa: adevarul.ro

loading...