Tara care iubeste tiganii ! Vestea care a făcut înconjurul lumii și care-i face pe toți țiganii să se bucure la maxim…

1530

Sushma Swaraj, ministrul indian de Externe a precizat că cele aproximativ 20 de milioane de romi care se află în peste 30 de țări sunt parte a diasporei indiene, informează India Times, citat de B1  : „Voi sunteți fiii Indiei, care ați migrat și ați trăit în condiții grele în țări străine, în decursul veacurilor. În ciuda tuturor greutaților, v-ați păstrat identitatea indiană. Marea comunitate de 20 de milioane de țigani trăiește în mai mult de 30 de țări din Asia de Vest, Europa, America și Australia și toți sunt urmași ai străbunilor noștri”, a spus ministrul în cadrul unei întâlniri cu delegați romi din toată lumea.

CITESTE SI : Istoria țiganilor ! Cine sunt de fapt si cum au ajuns în România

„Romii sunt originari din India, există mulți savanți și cercetători care au adus dovezi că originile rromanis sunt în India. Folosim aceleași cuvinte indiene, provenim din măreațaIndia. Vrem ca India să recunoască romii ca diaspora a sa și să ne ofere cetățenie”, a declarat Jovan Damjanovic, presedintele World Roma Organisation- Rromanipen.

loading...

Sushma Swaraj, ministrul indian de Externe : „In Rusia, Bulgaria si Romania, se numesc tigani. Romii au trait, in vremuri de demult, in nordul Indiei. Frati si surori romi, India de azi progreseaza si va asiguram ca va vom sprijini continuu pe voi, fratii si surorile noastre rome.”

La Sibiu, autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioaba, a tinut sa marcheze momentul imbracandu-se intr-un costum traditional indian.

Dorin Cioaba, autotintitulatul rege international al romilor: „Intodeauna istoria a aratat faptul ca noi provenim din India. Chiar 30 la suta din limba noastra, a romilor, este indiana.

La fel si costumele.

Rosu predomina atat in costumul traditional indian, cat si in al nostru. Ca dovada ca culturile sunt acelasi”, explica el.

Nu toti supusii lui Cioaba ii impartasesc insa entuziasmul.

„Cu ce ne ajuta? Ca nu ne ajuta cu nimic. Nu ne ajuta Romania, daramite India„, spune o femeie.

Romii au migrat spre Europa din nord vestul Indiei incepand cu secolul X. In perioada medievala, erau fie robi, fie mestesugari la multe curti domnesti, inclusiv in Tarile Romane.

Viorel Achim, istoric Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”: „In Romania, primii tigani, cum apar in documente, sunt pomeniti in anul 1385. Este o diploma de la domnitorul Tarii Romanesti, Dan I, o donatie catre Manastirea Tismana, unde, intre posesiunile manastirii, sunt pomenite si 40 de familii de tigani.

In 1993, autoproclamatul imparat al tiganilor, Iulian Radulescu, a facut o calatorie in India, pentru a vedea de unde ar fi venit strabunii sai. Pe drum, a avut trairi… metafizice.

Iulia Radulescu, la geamul vagonului de tren, privind in departare: „O, Doamne, unde ti-ai trimis tiganii? O lunga calatorie, un loc imposibil… Mama India.

Acum, Mama India pare dornica sa-si recunoasca toti copiii.

loading...