„Simfonia Buzăului”, povestită de un elev:”Ni s-a cerut de la inspectorat să aducem 5000 de elevi la festivități”

428

– Copii, joi nu veți mai face ultimele trei ore.

Respirăm ușurați că avem timp să ne pregătim între două zile cu teză. Diriginta continuă:

– Am fost chemați să participăm la Ziua Eroilor, la festivități.

Entuziasmul nostru se mai domolește, iar mine mă tot apăsa un gând:

„Sper să nu fie ca la Simfonia Lalelelor”.

Aflu între timp câteva detalii despre activitate: urma să fie foarte mare, să vină cică și Iohannis, să fie miniștri ai apărării din mai multe țări. Nouă ne vor da niște tricouri și ne vor pune ca public.

Miercuri, prima teză. Lăsăm eroii și ne concentrăm atenția pe poeți și pe eseuri. Înainte de teză, primim veste: „Pauza viitoare, în amfiteatru!”. Ne conformăm și, la scurt timp după, domnii directori încep să ne instruiască.

– Ni s-a cerut de la inspectorat să aducem 5000 de elevi la festivități.

„Sper să nu fie ca la Simfonia Lalelelor”.

– Ce s-a făcut acolo este ceva unic, ceva ce cu siguranță o să intre în istoria Buzăului.(Continuarea, mai jos…)

loading...

„Sper să nu fie ca la Simfonia Lalelelor, că dacă e, am pus-o. Dacă nu zic nimic, mă simt ipocrit și mă umplu de nervi după. Dacă comentez în vreun fel, dau ăștia cu mine de pământ”.

Am aflat la scurt timp după aceea că, de fapt, nu (mai?) vine Iohannis, ci Dragnea, și că se poate să mai fie și alți înalți oameni politici, printre care și doamna Dăncilă și domnul Daea.

Aveam imaginea completă. Dincolo de obiceiul (cu rădăcini mai bătrâne decât generația mea) de a aranja și spilcui cu atenție (doar) zona în care urmează să vină oficialii, mai era și culoarea roșie a județului și a invitaților (evident, simbolizând sângele eroilor căzuți).

„Fac cumva să nu mă duc!”

Salvarea mi-a oferit-o un coleg care n-a mai prins tricou și care dorea să se ducă, dar nu-l mai lăsau. Cum eu eram răcit, i l-am dat pe-al meu înainte să mergem la festivități și am plecat. Restul poveștii am aflat-o de la colegi și de la mama mea, profesoară la alt liceu din oraș, care a fost acolo cu clasa ei.

La ceva timp după începerea activității a început să plouă. Unora li s-a spus să nu își ia umbrele sau haine groase, așa că a trebuit să stea uzi, în tricouri cu mânecă scurtă, la 19 grade. Probabil priveau cu jind la soldații de lângă ei, îmbrăcați regulamentar cu pelerine de ploaie. Am evitat „la mustață” o pneumonie zdravănă.

Reacția unora dintre copii la venirea domnului Dragnea i-a surprins însă pe toți. Nu s-a aplaudat mecanic, cum obișnuiesc elevii să facă la evenimente de genul (motiv pentru care probabil au fost chemați), ci s-a auzit un mârâit înfundat și spontan, o mormăială la unison, neașteptată din partea unor elevi de gimnaziu. Unul dintre ei chiar s-a auzit zicând „Ne-ați luat banii!”.

Depinde de privitor ce concluzie trage despre acest lucru. Cei din opoziție se pot bucura că vine din urmă o generație care dorește să schimbe ceva. Cei apolitici se pot lamenta despre polarizarea societății, care a ajuns să îi afecteze – după cum puteți citi aici – și pe tineri.

Foto: BuzăuPlay.ro

loading...