S-a descoperit ce i-a imbolnavit pe bebelusii din Arges. „Lotul a disparut, s-a comercializat”

421

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a gasit urme de E.coli in produse lactate fabricate in judetul Arges, dar si in carnea de pui dintr-o gospodarie bacauana.

Inspectorii sanitar-veterinari au identificat, in urma analizelor, E. Coli, in probele prelevate din lactate produse in judetul Arges. Este vorba despre un lot de branza proaspata de vaci.

Concluziile in urma testelor realizate in Arges si Bacau„, a declarat ministrul Agriculturii pentruStirile ProTV, se refera la „identificarea unui lot de branza proaspata de vaci de 25 de kilograme„, produsa de o firma din Curtea de Arges. Este vorba de un producator traditional, astfel ca s-a dispus stoparea activitatii acestei fabrici. „intre timp, lotul a disparut, s-a comercializat. Din ce s-a gasit in magazin, s-a testat„. La Bacau este vorba de „o spata cu gat recoltata din frigiderul unei familii, o pasare recoltata din gospodaria familiei respective„, potrivit ministrului Achim Irimescu.

Nu exista inca rezultate pentru toate testele, doar pentru 194 din cele 337 realizate de inspectori. Masurile care vor fi luate in continuare tin de Ministerul Sanatatii, a mai precizat Achim Irimescu.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, „dintre cele 194 de esantioane analizate pana la aceasta data, a fost depistata prezenta Escherichia Coli, serogrupul O 26, la:

– proba de pui (spate cu gat) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (apartinator) implicate in ancheta Ministerului Sanatatii. Carnea provenea de la pasari din gospodaria persoanei respective (judetul Bacau).

Loading...

– probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg branza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges.

In urma confirmarii prezentei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unitatii, pentru verificari. Datele rezultate in urma verificarilor arata ca lotul respectiv de branza a fost de 25 de kg, produsa in data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regasita la producator sau la comercializare. Masurile dispuse au fost urmatoarele:

– Sistarea activitatii in sectia de branzeturi unde a fost realizata branza proaspata analizata, pana la elucidarea situatiei.

– Efectuarea dezinfectiei in aceasta sectie a spatiilor, utilajelor, ustensilelor si suprafetelor de lucru. Dezinfectia va fi urmata de recoltarea de teste de sanitatie care sa ateste eficienta igienizarii.

– Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, intr-un laborator de specialitate.

– Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme in momentul receptiei in fabrica, pentru examen bacteriologic si probe de apa, provenite de la intrarea si iesirea din unitate.

Toate aceste date sunt puse la dispozitia Ministerului Sanatatii pentru a fi utilizate in ancheta epidemiologica pe care o desfasoara.”

Patriciu Achimas Cadariu a precizat joi cauza imbolnavirii bebelusilor din Arges.”Dupa intalnirea cu specialistii Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, va putem spune faptul ca s-au identificat cauzele imbolnavirii, respectiv a bacteriei escherichia coli„, a declarat Cadariu, intr-o conferinta de presa. Cadariu a mai precizat ca sursa infectiei este alimentara si interumana, fara a putea oferi alte detalii.

 

Loading...