Rolul Balansoarului în Dezvoltarea Fizică și Emoțională a Copiilor
Încă de când era mic, copilul tău își căuta refugiul în brațele tale. Mișcările brațelor mamei, ușoare, de balans, fredonarea unei melodii liniștitoare sau șoptirea cuvintelor de încurajare creau pentru cel mic locul preferat unde să se adăpostească în fiecare zi. Acum a crescut și ai nevoie de o alternativă la legănat, deoarece în lipsa mișcărilor ușoare cu care a fost obișnuit, cel mic va începe să plângă și să țipe.
Leagănele și balansoarele creează condiții optime pentru somnul bebelușilor. Aceștia își petrec până la 20 de ore pe zi de somn, dar se trezesc des. Odihna de calitate este vitală pentru creșterea și dezvoltarea armonioase, iar nou-născuții au nevoie de un ambient sigur și comod pentru orele de somn.
Balansoarul sau cum să îl dezveți copilul de statul în brațe
Leagănul balansoar este special creat pentru a imita mișcările legănatului, însoțite de distracție. Leagănele balansoar sunt de regulă colorate vesel și au forme indicate pentru poziția confortabilă a celui mic.
Așadar, balansoarul are dublu rol practic: îl ține pe junior ocupat în timp ce tu îți rezervi timp pentru restul activităților. Balansoarele sunt gândite atât drept un pătuț confortabil pentru bebeluș, cât și pentru copiii mai mari de 1 an.
Când ești părinte, siguranța copilului tău este prioritară. Așadar ești atent la toate aspectele, iei în calcul toate posibilitățile înainte de a face alegerea finală. Fii atent la următoarele elemente atunci când te decizi să investești în balansoarul perfect:
Materialul
Este important ca materialul să fie ușor de curățat, să fie plăcut la atingere, moale și să nu creeze disconfort și iritații ale pielii. Bumbacul 100% organic este materialul care conferă toate aceste calități balansoarului pentru copii.
Designul
În această privință, reține după chestiuni importante: stabilitatea și estetica. Cel mic se poate dezechilibra în timpul balansului, deci caută un model stabil care să asigure echilibrul.
Apoi, copiii sunt mult mai dispuși să accepte un loc de odihnă dacă acesta atrage prin culori vii, imprimeuri vesele și captivante. Un balansoar colorat îl poate obișnui pe cel mic mai ușor cu noua activitate.
Greutatea
Ideal ar fi ca balansoarul să aibă o greutate redusă pentru a putea fi mutat dintr-o camera în alta mai simplu. Vei simți diferența în privința greutății și atunci când iei balansoarul cu tine în vacanțe, parc sau ieșiri în natură.
Costurile
Balansoarele pentru copii sunt utilizate câțiva ani, așadar nu e necesar să cheltui o avere. Caută o variantă care să îmbine esteticul, calitatea și confortul la un preț accesibil fără a-ți destabiliza bugetul.
Producătorul
Este important ca produsele pe care copilul tău le folosește în primii ani de viață să provină de la un producător de renume care să respecte standardele de calitate. Verifică serviciile auxiliare ale producătorului, experiența și garanția oferite de acesta.
Confortul
Unele modele de balansoare au margini căptușite și suport pentru cap. Altele, oferă posibilitatea de modificare a planului de înclinare.
Siguranța
În cazul balansoarelor și a leagănelor pentru copii, siguranța vizează în primul rând sistemele de prindere în 3 sau 5 puncte. Cadrul să fie rezistent și stabil să nu alunece sau să se răstoarne, iar marginile antiaderente.
Accesorii
Jucăriile și accesoriile au darul să calmeze copilul și să îi mențină atenția cât mai mult timp. Jucăriile trebuie să fie bine prinse și fără materiale sau piese periculoase și care pot fi înghițite. De preferat este ca balansoarul să fie prevăzut cu lumini, sunete, vibrații pe niveluri multiple, funcții de legănare și melodii variate.
Versatilitate
Multe modele pot fi utilizate pe post de scăunele sau fotolii și după ce copilul a crescut.
Care e rolul balansoarului în dezvoltarea copilului?
Balansoarul antrenează o mulțime de mușchi. Copiii își pot crea singuri mișcarea de balansare sau adaptându-se involuntar la schimbări de poziție, are loc contractarea și relaxarea numeroaselor grupe musculare.
Atunci când folosesc balansoarele și leagănele, copiii învață singuri să își folosească în mod sănătos diferite părți ale corpului. Prin mișcare fizică, corpul produce endorfine, care la rândul lor conferă celor mici o dispoziție mai bună.
Copilul învață în mod natural cum să își coordoneze mișcările. Așază în fața balansoarului o jucărie și încurajează-l pe cel mic să o atingă cu picioarele. Pe măsură ce se întinde să te atingă, copilul înțelege că modul în care își echilibrează membrele reușește să poziționeze balansoarul tot mai sus.
Mișcările de balans antrenează mușchii brațelor, picioarelor, spatelui, abdomenului, precum și fluidele din urechea medie și internă în vederea dezvoltării simțului de echilibru.
Înainte de a opta pentru un model anume de balansoar, dă-ți timpul necesar pentru a-l cunoaște pe cel mic, astfel încât să descoperi exact ce are nevoie. Orice model ai alege, fii sigur că micuțul se va bucura de un mediu confortabil, sigur, cu jucării care să îl stimuleze vizual și cântecele care să îl adoarmă.