Protejatul lui Toader, are planuri mari la MAI:” Dezvoltam o politie pe modelul FBI…”

411

Procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Corima Organizata si teorirsm (DIICOT), Felix Banila, sustinut de Tudorel Toader, in ciuda faptului ca experienta profesionala nu-l recomanda si a avut o prestatie jalnica la audieri, are planuri mari. El i-a scris lui Carmen Dan si ii cere sa-l lase sa comaseze doua structuri din MAI, astfel incat sa creeze „o structura de politie specializata”, pe modelul FBI-ului american.

„D.I.I.C.O.T. doreste sa devina partenerul Ministerului Afacerilor Interne in initierea si concretizarea unui demers comun menit sa dezvolte in cadrul acestui minister a unei structuri de politie specializata, calificata, apta sa desfasoare activitati de cercetare penalain toate cauzele aflate in competenta materiala a D.I.I.C.O.T. Solutia fireasca, de natura sa sprijine o abordare multilaterala in vederea combaterii criminalitatii organizate, a terorismului, a finantarii terorismului si a coruptiei care le insoteste, este crearea in cadrul Ministerului Afacerilor Interne a Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si a Coruptiei, prin comasarea Directiei Generale Anticoruptie cu Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate.(Continuarea, mai jos …)

Loading...

Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate si a Coruptiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ar reuni competenta materiala a celor doua structuri existente, asigurand planificarea si executarea unitara a activitatilor/actiunilor specifice”, i-a scris Banila lui Carmen Dan, potrivit HotNews.ro, care a intrat in posesia documentului.

Ca argument in favoarea demersului sau, Felix Banila spune ca in prezent procurorii resimt „din ce in ce mai acut lipsa unei structuri de politie judiciara puternice, in care recrutarea ofiterilor de politie judiciara sa poata fi realizata pe baza competentelor profesionale si cunostintelor de specialitate in materie”.

Mai mult, Banila pluseaza si spune ca nu inventeaza el apa calda cu aceasta noua structura, ea existand ceva in tari ca Germania, Israel, SUA sau Marea Britanie.

„Prezentul demers nu are un caracter inovativ, fiind doar o radiografie exacta a situatiei actuale din Romania, cu o solutie inspirata din organizarea altor state dezvoltate, unde combaterea criminalitatii organizate, terorismului, finantarii terorismului si coruptiei care le insoteste sunt instrumentate de aceiasi (sic!) structura: Statele Unite ale Americii – FBI, Marea Britanie – NCA, Israel – LAHAV, Germania – BKA, etc. Prin infiintarea Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si a Coruptiei in cadrul Ministerului Afacerilor Interne se va raspunde intereselor si necesitatilor de siguranta interna ale societatii romanesti si va crea premisele dezvoltarii cooperarii in plan international”, mai spune Banila, potrivit publicatiei citate.

Loading...