Cat s-au schimbat jurnalistii romani rapiți in Irak acum 11 ani. Cu greu îi recunoşti dacă îi vezi pe stradă!

3173

Acum 11 ani, lumea stătea cu sufletul la gură să afle ce se întâmplă cu cei trei jurnalişti răpiţi în Irak. Ce s-a petrecut cu adevărat în timpul răpirii, cine a orchestrat-o, ce interese au existat, nu se ştie cu exactitate nici în ziua de azi. Unul din jurnaliştii răpiţi, Ovidiu Ohanesian, a scris şi o carte despre experienţa terifiantă din Irak, dar toţi au fost marcaţi de acele evenimente tragice. Iată cum arată toţi trei acum, la mai bine de un deceniu de la acele momente de cumpănă!

Trei jurnalisti români, Marie Jeanne Ion, la acea vreme redactor-sef adjunct la Prima TV, cameramanul Sorin Dumitru Miscoci, de la acelasi post de televiziune, si Eduard Ovidiu Ohanesian, reporter la cotidianul Romania Libera, au fost dati disparuti in seara zilei de 28 martie 2005 la Bagdad, impreuna cu insotitorul lor, Mohammad Munaf, cetatean american de origine irakiana.

CITESTE SI : Marturie SOCANTA !S-A AFLAT cine a fost creierul rapirii ziaristilor romani in Irak !

Ei se aflau in capitala irakiana de cateva zile, cu scopul de a realiza interviuri cu premierul irakian si cu noul presedinte al Irakului. In joc a aparut si Omar Hayssam, despre care s-a demonstrat ca a fost complice in rapirea jurnalistilor, si a fost dat in urmarire internationala. Sirianul, sef al grupului de firme “Manhattan’ din Bucuresti, a anuntat ca ar fi fost sunat de rapitori pentru o cerere de rascumparare: cate un milion de dolari pentru eliberarea fiecaruia dintre cei patru. Au urmat clipe de teroare, cand o Romanie intreaga a asistat la scene dramatice cu cei trei, prezentate intr-o inregistrare socanta facuta de catre postul Al Jazeera. Mai exact, Sorin Miscoci apare imbracat in haine portocalii, ceea ce insemna, potrivit cazurilor precedente de rapiri, ca fusese desemnat sa fie executat, in timp ce Ovidiu Ohanesian aparuse ras in cap. Eliberati dupa 55 de zile de captivitate, pe 22 mai 2005, cei trei jurnalisti au ajuns in tara, întâmpinaţi de preşedintele Traian Basescu, dar si de o multime solidara cu suferinta acestora.

Loading...

Lucrurile s-au schimbat o dată ce au ajuns în ţară. Cei trei colegi de suferinţă au pierdut legătura şi şi-au văzut fiecare de familii şi de ale lor.

Marie Jeanne şi-a schimbat lookul
Marie Jeanne şi-a schimbat lookul

Marie Jeanne Ion a rămas tot jurnalistă, dar nu a mai fost văzută cu microfonul în mână, la transmisiunile în direct. A fost editor coordonator la PRIMA TV, apoi s-a mutat la TVR, părăsind apoi postul naţional de televiziune pentru a colabora cu gigantul Euronews. Nu s-a schimbat foarte mult faţă de acel moment, ci doar a mai pus câteva kilograme şi a adoptat un nou look, mai îndrăzneţ. Se poate spune însă că acum părul creţ o prinde foarte bine!

Ovidiu Ohanesian e acum scriitor
Ovidiu Ohanesian e acum scriitor

Ovidiu Ohanesian a rămas şi el ziarist de investigaţii, dar a refuzat să mai facă parte dintr-o organizaţie de presă, practicând meseria ca freelancer. A devenit şi scriitor, tipărind un volum despre experienţa pe care a trăit-o. Işi expune ideile şi comentariile pe blogul propriu şi mai apare din când în când pe la diferite posturi tv ori de radio. Cei 11 ani şi-au pus amprenta şi asupra lui, trăsăturile feţei i s-au accentuat şi s-a mai îngrăşat puţin. A rămas însă acelaşi tip incisiv, care cercetează lucrurile şi vede de multe ori ce se află în spatele lor!

Sorin Mişcoci e aproape neschimbat
Sorin Mişcoci e aproape neschimbat

Sorin Mişcoci, considerat de mulţi ca fiind persoana care a avut de suferit cel mai mult emoţional în timpul răpirii, nu a mai vrut să audă de presa de ”news” la întoarcere. Acum activează într-un domeniu înrudit, pentru că nu a putut să lase camera de luat vederi, de care era de-a dreptul îndrăgostit. E singurul dintre cei trei care nu s-a schimbat pre mult, fizic, de atunci!]

CITESTE SI : Marturie SOCANTA !S-A AFLAT cine a fost creierul rapirii ziaristilor romani in Irak !

(Gabriel Niculescu, cancan.ro)

Loading...