ITM a amendat fabrica de textile din Prahova al cărei patron a fost filmat înjurând angajaţii. Ce au constatat inspectorii…

304

Fabrica de textile din Prahova al cărei patron a fost filmat înjurând angajaţii şi folosind cuvinte obscene, a fost amendată de Inspecţia Muncii cu 10.500 de lei(DETALII AICI )

Inspectorii ITM Prahova au constatat că societatea nu respectă normele legale privind repausul săptămânal al angajaţilor şi nu avea evidenţă contabila a orelor suplimentare pe care aceştia le prestau constant.

În plus, s-au descoperit încălcări ale securităţii în muncă angajaţilor, mai ales în spaţiile în care se folosesc utilaje de producţie. Pentru toate acestea, inspectorii au dat avertismente scrise şi verbale dar şi amenzi în cuantum de 10.500 de lei.

Directorul fabricii le-a mărturisit inspectorilor că regretă cuvintele urâte adresate angajaţilor.

Dosarul penal privind însemnele naziste de pe pagină să de socializare îşi urmează cursul, iar bărbatul urmează să meargă la declaraţii alături de avocatul sau.

În urma controlului Inspecţiei Muncii şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, firma S.C. Unique Clothing SRL a fost amendată cu 8.000 de lei pentru neregulile constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii aplicând şi avertismente scrise şi impunând mai multe măsuri de remediere a acestora: autorizarea lucrătorilor care utilizează lisa mecanică pentru încărcare şi descărcare, marcarea şi întreţinerea căilor de acces şi de circulaţie, precum şi păstrarea în stare liberă a acestora, înlăturarea materiilor prime depozitate necorespunzător, asigurarea de vestiare separate pentru angajaţi, pentru femei şi bărbaţi, dotarea cu manometre care să indice presiunea minimă şi maximă a instalaţiei de încălzire din camera cazanelor, dotarea cu dispozitive de detectare a pierderilor de gaze, semnalizarea riscurilor de cădere, împiedicare, alunecare a lucrătorilor corespunzător diferenţei de nivel, asigurarea unui climat corespunzător în spaţiul destinat maşinilor de călcat şi al altor spaţii de lucru, asigurarea unei activităţi corespunzătoare în poziţii de aşezat şi în picioare pentru muncitori, în funcţie de activităţile desfăşurate la maşinile de cusut, respectiv la bancurile de lucru din zona intermediară fluxului de asamblare produse finite, instruirea lucrătorilor cu prevederile din fişele de securitate, asigurarea rafturilor împotriva răsturnării.

De asemenea, societatea a fost amendată cu 2.500 de lei în domeniul relaţiilor de muncă pentru nerespectarea timpului liber al angajaţilor. Inspectorii de muncă au constatat că angajatorul nu ţinea evidenţa orelor suplimentare de lucru şi nu a făcut dovada plăţii salariilor pentru o parte dintre angajaţi, faptă pentru care s-a dispus măsura de remediere.

loading...

„Munca nedeclarată e un fenomen care afectează întreaga societate, pe angajatori şi angajaţi deopotrivă. Trebuie să avem în vedere o reglementare mai riguroasă a ceea ce înseamnă riscurile psihosociale la locul de muncă (stres, hărţuire psihică,etc), fenomen sesizat la Inspecţia Muncii din ce în ce mai des, aspect pe care îl vom trata cu prioritate în următoarea perioadă”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Poliţia Prahova a declanşat miercuri o anchetă în urma publicării unei înregistrări video în care patronul străin al unei firme de confecţii din localitatea Păuleşti, judeţul Prahova, îşi înjură şi îşi umileşte angajaţii, după ce aceştia i-au reproşat întârzirea plăţii salariilor, ancheta poliţiştilor vizând şi conţinutul profilului de Facebook al patronului, care ar fi distribuit simboluri naziste, potrivit observatorulph.ro.

Conform observatorulph.ro, pe profilul de Facebook al bărbatului care îşi umileşte angajaţii au fost publicate simboluri naziste, fapt pedepsit de legislaţia din România. Potrivit art. 5 din legea 107/2006 ”Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”, mai menţionează sursa citată.

Potrivit înregistrării făcute la mijlocul lunii iunie, patronul fabricii le vorbeşte angajaţilor în limba enegleză, îi înjură, îi ameninţă şi foloseşte cuvinte obscene spunându-le sa tacă şi să plece dacă nu le convine situaţia, iar un translator le traduce angajaţilor, evitând să traducă şi înjurăturile spuse în engleză.

Patronul cipriot îi face pe angajaţi “animale”, “idioţi” şi “nişte nimicuri”, le spune că sunt “dezgustători”, urlă la ei şi îi ameninţă că îi ştie pe cei “cu gura mare” şi că foarte curând va scăpa de aceştia.

El le mai spune că vine de la alte fabrici şi că sunt alţi oameni care nu şi-au primit salariile şi nu au făcut atâta caz, adăugând că unii angajaţi mai aşteaptă încă de la Crăciun salariul.

“Niciunul dintre voi nu gândeşte. De câte ori v-am plătit cu o zi, două, trei mai devreme a venit cineva să mulţumească? Sunteţi dezgustători”, spune patronul cipriot, potrivit înregistrării.

Prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, a declarat pentru News.ro că joi va fi încheiat procesul-verbal în urma controlului de miercuri făcut de către inspectorii de muncă prahoveni.

Fabrica de confecţii are peste 300 de angajaţi, majoritatea oameni din zonă.

loading...