Fotografii rare de la Revoluția din 1989 . Elevi și militari în termen au fost uciși sub o ploaie de gloanţe…

879

S-au împlinit aproape trei decenii de pe Aeroprtul Otopeni. Zeci de militari şi jandarmi, trimişi să apere aeroportul de terorişti, au fost ucişi sub o ploaie de gloanţe. Rudele victimelor şi supravieţuitorii acelei zile au mers din nou la Monumentul Eroilor de la Aeroport pentru a-i comemora pe cei care şi-au pierdut atunci vieţile.

Comemorarea a fost nelipsită de lacrimi, dor și suferință. Vă reamintim că în dimineaţa zilei de 23 Decembrie 1989, trei camioane pline cu jandarmi de la Unitatea de Transmisiuni de la Câmpina au ajuns la Aeroportul Otopeni.

Cei mai mulți erau militari în termen, adolescenți. Fuseseră chemaţi pentru a face faţă unui eventual atac al aşa-zişilor terorişti. Însă chiar ei au fost primiţi ca niste teroriști și au devenit ținta mitralierelor.(FOTO , mai jos …)

loading...

Astfel, în momentul în care vehiculele au oprit în apropierea dispozitivului de pază existent, era încă întuneric. La un moment dat, căpitanul Ionel Zorila a tras în aer o rafală de avertisment. Aceasta, însă, a dat startul unor minute de groază, în care 40 de militari au fost ucişi, iar alţi 13 au fost răniţi. În ploaia de foc a mai nimerit şi un autobuz în care se aflau mai mulţi angajaţi civili ai aeroportului. Opt dintre aceștia și-au pierdut viețile.

Acum, la 28 de ani, de la producerea acestui masacru, nu se cunosc motivele pentru care tinerii respectivi au fost uciși. În urma acestui caz, singurii care au fost anchetați au fost generalii Dumitru DrăghinGrigorie Ghiţă şi căpitanul Ionel Zorilă, cel care a deschis primul focul. Ei au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între patru şi opt ani.

În memoria lor, preoții au ținut o slujbă și li s-a dat onorul militar. Bilanțul de acum 28 de ani a fost tragic: pe 23 Decembrie 1989, la Otopeni a pierit 37 de jandarmi, ofiţeri, subofiţeri, elevi şi militari în termen. Dar şi opt angajaţi ai aeroportului.

Surse: Agerpres, Adevărul; Fotografii: Adevărul, Istorie în imagini

loading...