DEZASTRU în Arabia Saudită

949

 Marele Regat al Arabiei Saudite – mult timp lider autoritar al prețurilor petrolului la nivel mondial – se luptă pe toate fronturile.

Saudiții pierd războaiele de proximitate atât în Siria, cât şi în Yemen; conducerea de către saudiţi a OPEC este amenințată; nu câștigă războiul prețurilor petrolului; iar alianța tradiţională cu Occidentul este pusă în discuţie, scrie portalul de ştiri american OilPrice.com

Din perspectiva Arabiei Saudite, Iranul pare să câştige teren peste tot. Riad-ul are mai multe vulnerabilităţi care ajută la explicarea anxietăţii pe care o emană saudiţii.

1. Arabia Saudită pierde conducerea OPEC

Arabia Saudită a fost liderul OPEC care a provocat scăderea preţului petrolului, deşi saudiţii au susţinut întotdeauna contrariul. Petrolul de şist american a explodat, a crescut producţia de petrol rusesc, în timp ce un Iran foarte determinat contestă conducerea saudită a cartelului petrolului.

Rezultatul este că Arabia Saudită se vede acum neputincioasă în sprijinirea preţurilor petrolului. În loc să reducă producţia, în cadrul reuniunii OPEC din 4 Decembrie 2015, naţiunile membre ale Cartelului OPEC au refuzat să adere la orice plafon, de altfel o practică de ani de zile.

2. Cheltuirea rapidă a rezervelor monetare

Iranul aşteaptă ridicarea sancţiunilor în 2016, pentru a pompa mai mult petrol în ideea de a-şi îmbunătăţi situaţia economică, în timp ce saudiţii pierd, cheltuindu-şi rapid rezervele de numerar. Potrivit celei mai optimiste opinii, Arabia Saudită poate supravieţui cu preţuri scăzute ale petrolului doar 4 ani.

3. Iranul şi-a asumat un rol conducător important printre arabii şiiţi

Atât Iranul cât şi Arabia Saudită sunt în prezent blocate într-un război de proximitate pe două fronturi: Siria şi Yemen. Iranul are sprijinul Hezbollah în Liban, şi sprijinul majorităţii şiite din Irak. Mai mult, Iranul a reuşit chiar să crească baza de sprijin şiită în naţiunile tradiţional sunnite. Execuţia lui Shia Sheikh Nimr Al-Nimr, dusă la îndeplinire de saudiţi, este o acceptare indirectă a influenţei crescânde a Iranului în rândul populaţiei şiite oprimate din Arabia Saudită, ce reprezintă 15 la sută din populaţie. Acest lucru arată că Riad-ul se simte ameninţat chiar la el acasă.

4. Arabia Saudită nu poate învinge Iranul într-un conflict direct

Iranul este o ţară mult mai mare decât Arabia Saudită, raportat la numărul locuitorilor şi a purtat numeroase războaie lungi. În comparaţie, saudiţii au o armată lipsită de experienţă, condusă de oameni loiali familiei regale. Aceştia nici nu se compară cu generalii căliţi în războaie ai armatei iraniene.

În timp ce Arabia Saudită are un arsenal important din care nu lipsesc cele mai recente arme, regatul saudit este puternic dependent de Occident pentru utilizarea şi întreţinerea acestui armament. Atitudinea ezitantă și ineficientă pe cele trei fronturi: Irak, Siria și Yemen – nu oferă niciun fel de încredere în capacitatea saudiţilor de a face faţă Iranului.

loading...

5. Arabia Saudită ştie că nu va putea miza pe sprijinul SUA într-un război direct cu Iranul

Războaiele dureroase din Irak și Afganistan sunt suficiente pentru a descuraja actuala administraţie a SUA să intre într-un război în toată regula în Siria şi Yemen. Poziţia non-combat a Washington-ului, împreună cu eforturile de negociere a unui acord cu Iranul, ar trebui să servească drept semnale foarte puternice pentru Arabia Saudită.

Mesajul către Regat ar fi acesta: Nu merge la război cu speranţa că SUA te va sprijini. Şi fără sprijinul Vestului, Arabia Saudită ştie că nu are nicio şansă să câştige un război împotriva Iranului. Familia regală, cel mai probabil, nu va risca să piardă puterea implicându-se într-un asemenea război.

Aceste relaţii sunt clare şi se referă la echilibru. Deci SUA vor continua să vândă arme în Arabia Saudită pentru a permite menţinerea unui mic echilibru – cu cele mai recente afaceri de acest gen aprobate în octombrie –, iar Washington-ul şi Teheranul vor continua să joace de-a şoarecele şi pisica, în condiţiile în care Iranul scapă de sancţiuni.

Acest lucru este cel mai bine ilustrat de recenta reţinere și apoi eliberare rapidă a marinarilor americani pentru o incursiune în apele iraniene şi declaraţia şi apoi negarea de către Iran că a închis complet un reactor nuclear cheie, ajungându-se astfel la un acord nuclear.

Saudiţii sunt într-o stare de panică peste tot – de la statutul său de conducător al OPEC şi diminuarea rezervelor în războaiele de proximitate care nu se pot transforma în războaie cu drepturi depline şi devin mai degrabă “prietenoase”. Faptul că petrolului a scăzut sub 30 de dolari barilul marti, pentru prima dată în 12 de ani, nu va ajuta.

Când tragem linie, observăm că Arabia Saudită s-a extins pe prea multe fronturi, şi-a supraestimat priceperea şi nu are influenţa pe care a avut-o odată pentru a fi în măsură să facă acest lucru în mod eficient.

În cazul în care ne punem problema dacă va exista un război total între Arabia Saudită și Iran, acesta este puţin probabil. În acest moment, saudiţii sunt susceptibili de a continua războiul de proximitate şi speră că iranienii vor face ceva prostesc pentru a supăra Occidentul în legătură cu acordul nuclear.

Până atunci, Arabia Saudită va face o mulţime de zgomot şi va încerca activităţi subversive, dar nimic mai mult.

loading...