De ce trebuie Romania sa se teama cel mai mult dupa atacurile de la Bruxelles ?

981

Expertii in politica europeana si in securitate au comentat  atacurile din Bruxelles-, iar verdictul lor e unul trist: in acest moment, Europa e intr-o situatie fara iesire in lupta cu teroristii.

Dan Dungaciu, specialist in relatii internationale si expert in securitate:
In termeni generali, este un episod in razboiul pe care Europa il poarta in acest moment cu terorismul. Inca nu stim cine a declansat concret aceste atentate, nu exista nicio asumare, dar este foarte plauzibil sa credem ca are legatura cu arestarea lui Salah Abdeslam. Problema cu aceste atacuri este ca in momentul in care arestezi un terorist sau demantelezi o celula, o alta se activeaza sau reactiveaza, ca un soi de replica la potentiala victorie a autoritatilor. Din punctul acesta de vedere suntem intr-o situatie aproape fara iesire, pentru ca autoritatile au de luptat cu ceva care seamana cu o hidra careia daca ii tai un cap, altul apare in loc.

Dupa parerea mea, este inevitabil si vor mai fi si alte atentate. Serviciile specializate au in fata o enorma plaja de potentiale actiuni. Intrebarea este spre care te indrepti? Actiunile teroriste sunt peste tot si atunci cand te indrepti pe una dintre ele nu e sigur ca e cea mai amenintatoare pe termen scurt. Daca s-a intamplat atentatul, este usor sa ii identifici pe atacatori, dar nu inainte.

In Romania trebuie sa ne temem de consecintele unor atacuri in Europa. Daca Europa  se inchide, s-ar putea sa ne lase pe dinafara. Noi, cei din Est, am putea deveni europeni de mana a doua, dupa ce occidentalii ar decide sa se inchida intre ei. Ar fi cea mai proasta veste pentru Romania, cu consecinte asupra bugetului si alegerilor.

Dupa 11 septembrie, s-a regandit intreaga infrastructura de securizare a aeroporturilor. Ceea ce se numeste ‘soft targets’, tinte usor de accesat, vor ramane in continuare o mare problema. Cum faci sa securizezi spatiul care acum a fost atacat de teroristi, respectiv spatiul din fata ghiseelor de check-in. Securizarea lor induce costuri greu de surmontat, lucruri care nu se pot rezolva cu rapiditatea cu care actioneaza celulele teroriste. Adaugati la asta o lipsa de coeziune a europenilor care a fost deja revelata cu ocazia atentatului de la Paris: autoritatile franceze si belgiene au intrat atunci in coliziune. Extrapolati asta la scara intregului continent si o sa vedeti cat de dificil e ca institutiile de securitate nationale sa colaboreze intr-un front european in aceasta batalie globala. Suntem in urma teroristilor in ceea ce priveste acest razboi.

In acest moment, institutiile de securitate sunt nationale. Starea de spirit a populatiei se va reflecta in alegerile parlamentare, cautandu-si refugiu tot in institutiile nationale. Asta e marea provocare pentru Europa. Nu imi imaginez ca belgienii vor gasi ca raspunsul la atacurile teroriste este ‘more Europe’. Probabil vor cauta raspunsul in propria ograda. Este posibil sa construim institutii de securitate la nivelul intregului continent? E o chestiune complicata. Cum spunea Kissinger, ‘Cand suni in probleme de securitate in Europa, la cine suni?’ Nu vom rezolva foarte curand aceasta problema.

In 2017 vor fi alegeri parlamentare in Germania si in Franta. Reactia cetatenilor pe care o sa o vedem la vot este „mai putina Europa” si alegerea partidelor care, cred ei, le asigura securitatea in interiorul cadrului national.

loading...

Cristian Parvulescu, analist politic:
In ceea ce priveste UE, Comisia a elaborat un nou proiect care prevede o noua agenda pentru securitate, care prevede masuri pentru combaterea terorismului – masuri juridice, de colaborare intre serviciile de politie si de securitate. Probabil ca si proiectul privind infiintarea garzii europene de frontiera va fi grabit si vom asista la o colaborare din ce in ce mai stransa a statelor membre in comabaterea fenomenului terorist.

In ceea ce priveste autoritatile belgiene, acestea nu au fost luate neaparat prin surprindere, dar nu au putut contracara actiunile teroristilor. Dupa ce Salah Abdeslam, unii specialisti avertizau posibilitatii unor represalii. Numai ca, inclusiv din cauza unor desincronizari ale mass-media belgiene, s-au putut afla mijloacele pe care politia le foloseste pentru a depista islamistii. S-ar putea ca acestia sa fi reusit astfel sa se ascunda mai bine. O multime de informatii au fost puse la dispozitia opiniei publice vineri si sambata si au lasat sa se inteleaga mijloacele prin care autoritatile franceze si belgiene au actionat pentru dislocarea celulei teroriste.

Probabil ca efecte directe asupra Romaniei nu se vor vedea, SRI-ul a anuntat deja ca prudential exista o alarma albastra, care inseamna ca analizeaza cu atentie informatiile, dar ca un pericol iminent nu exista. Romanii au privit cu mare interes ce s-a intamplat la Bruxelles. Dincolo de asta, este vorba despre o intreaga operatiune de explicare a ceea ce s-a intamplat acolo si a operatoiunilor antiteroriste. Starea de spirit a romanilor este in momentul de fata afectata.

Cristian Leonte: Cum ne putem proteja?

In primul rand, printr-o mai buna comunicare la nivelul politiei si serviciilor de informatii. Deja pasi importanti au fost facuti la nivelul UE, in sensul ca exista o propunere de strategie pentru securitate europeana si pentru garda de coasta europeana si ar trebui votate in consiliu in luna mai. Asta va permite o actiune coordonata impotriva teroristilor si o mai buna colaborare intre serviciile de informatii.

Autroritatile romane au reactionat prompt, Iohannis a iesit repede cu un comunicat de presa si autoritatile romane au aratat ca pot sa asiste cetatenii romani aflati in situatii-limita.

Nu exista niciun sistem infailibil, exista intotdeauna posibilitatea ca organizatiile teroriste sa organizeze atentate. Exista o concentrare a serviciilor de securitate pentru a preveni aceste fapte, nu intotdeauna e reusita. Ceea ce s-a intamplat la Bruxelles arata o incercare de a crea frica si haos a unor indivizi care erau organizati si coordonati de cineva. E foarte important sa intelegem cine sunt comanditarii, e foarte simplu sa banuim ca e vorba de Statul islamic, dar nu exista inca certitudini din acest punct de vedere, trebuie sa vedem ce vor transmite autoritatile belgiene care fac ancheta”.

Dan Carbunaru, jurnalist Caleaeuropeana.ro: „A fost una dintre cele mai socante zile din ultimii 10 ani de aici. Am avut ocazia sa traiesc live, in capitala Europei, socul produs de cele doua atentate. Astazi, impreuna cu o delegatie de jurnalisti romani, trebuia sa fim la Parlamentul European si iata ca nu am reusit sa ajungem, ca urmare a acestor incidente. Noi am fost blocati la hotel, unde nu am fost scutiti de masurile de siguranta. Agentii au intrat inclusiv in camerele de hotel pentru a face verificari. Si arterele principale ale Bruxellesului au fost in permanenta brazdate de forte de politie si cu soldati inarmati. O stare destul de tensionata.

Insa, populatia este ceva mai relaxata decat in iarna acestui an, cand au fost mai multe alerte teroriste. Nimeni nu a iesit pe strazi, insa astazi au fost destui care au mers pe strazi.

 

loading...