Cazul „Gala Bute“ pe înţelesul tuturor ! Probele în baza cărora Elena Udrea a fost condamnata !

436

Elena Udrea, unul dintre cei mai puternici politicieni din ultimul deceniu, fost candidat la alegerile prezidenţiale din 2014 şi fost ministru al Dezvoltării, a fost găsită vinovată pentru corupţie şi condamnată la 6 ani cu executare. Udrea susţine că este victima unui abuz şi că o să conteste sentinţa. „Adevărul” vă prezintă care sunt probele care au ajuns pe masa Curţii Supreme şi care au stat la baza condamnării de ieri.

Trei judecătoare de la Curtea Supremă Angela Dragne (preşedinte), Leontina Şerban şi Florentina Dragomir au decis marţi că Elena Udrea, fost deputat şi fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este vinovată de trei infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu. Sentinţa: 6 ani de închisoare. Instanţa a mai dispus achitarea Elenei Udrea pentru tentativa de folosire de declaraţii false ori incomplete. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de 5 judecători.

Udrea: „O mascaradă”

„Bătălia este pe viaţă şi pe moarte, eu nu merg la puşcărie. Eu nu accept să merg la puşcărie având în vedere că aceste acuzaţii nu sunt probate cu nimic, sunt minciuni sfruntate” a reacţionat Elena Udrea, aseară, la postul România TV .

Fostul ministru a explicat că în acest caz principalele probe ale DNA ar fi fost doar declaraţiile denunţătorilor şi cele ale celorlalţi inculpaţi din dosar care au ales să recunoască acuzaţiile pentru a primi o pedeapsă cu suspendare. „Nu spun că sentinta este o nedreptate, spun ca este un abuz. Se putea da la fel aceeaşi sentinţă încă din februarie 2015. Timp de doi ani au fost audiaţi 67 de martori, iar niciunul nu mă acuză cu ceva”, a continuat Elena Udrea.

„Niciunul dintre cei care au dat declaraţii împotriva mea nu au luat cu închisoare (condamnare-n.r.) sau au primit pedepse derizorii. Cei care nu au fost de acord să dea declaraţii împotriva mea au primit cu executare”, a explicat Elena Udrea cum ar fi decurs procesul. „O mascaradă”, a mai descris aceasta.

Loading...

Fostul preşedinte, Traian Basescu a intervenit telefonic la Romania TV ca să-i ia apărarea Elenei Udrea sustinând că nu există un abuz în serviciu si că nu există un traseu al banilor de la Gheorghe Nastasia, fostul secretar din Ministerul Dezvoltării, către Udrea, cum a fost în cazurile lui Năstase sau Voiculescu.

Cum s-au dat pedepsele

Curtea Supremă a dat pedepse cu executare principalilor complici ai Elenei Udrea. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja (foto), a fost condamnat la 5 ani cu executare.


Un alt apropiat al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul administrator al moşiei Nana a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită. În acelaşi timp, fostul ministru al Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, judecat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, a fost achitat.

Ceilalţi patru inculpaţi din dosar, care au recunoscut acuzaţiile, au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare. Este vorba de fostul secretar din MDRT, Gheorghe Nastasia (4 ani), fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu (3 ani), afaceristul Dragoş Botoroagă (2 ani şi 6 luni) şi fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ştefan Lungu (1 an şi 6 luni).
Care sunt probele

Atunci când procurorii au trimis în judecată dosarul „Gala Bute”, ei au trimis instanţei pe lângă rechizitoriu şi volumele cu probe: interceptări telefonice, denunţuri, declaraţii de martori, facturi fiscale şi schimburi de e-mailuri.

Alte probe: înscrisuri provenind de la inculpaţi, de la societăţi comerciale ori diferite autorităţi publice, procese verbale de confruntare, numeroase rapoarte ori note de control întocmite de autorităţile cu competenţe în verificarea modului în care se cheltuiesc fondurile publice – Direcţia de Luptă Antifraudă (care a sesizat organele de urmărire penală în urma unor verificări efectuate începând cu  20 iulie 2011 şi până în aprilie 2012 când a fost sesizată DNA, fiind ataşată nota de control întocmită), de Corpul de control al primului ministru, de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la societăţile comerciale implicate, de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi  Monitorizarea Achiziţiilor Publice, rapoarte de constatare tehnico-ştiinţifică întocmite de specialişti din cadrul DNA,  extrase de cont bancar, mesaje de poştă electronică puse la dispoziţie de inculpaţi ori de martori.

Mai mult pe adevarul.ro

Loading...