Cărți de Medicină Pentru Viitorii Salvatori de Vieți
Să fii medic cere pe lângă empatia de care ai nevoie și dorința de a face bine oamenilor, foarte multe cunoștințe în domeniu. Facultatea de medicină reprezintă una dintre cele mai grele forme de învățământ. Informația pe care trebuie să o străbați și să o înveți este foarte multă și deloc ușoară.
Cărțile de medicina sunt de la cele pentru medicina generală, anatomie, la cele pentru diferite specialități. Din fericire, ai de unde alege, dacă ești interesat de acest domeniu, și pe lângă aceste cărți sunt și o multitudine de specialiști gata să te învețe tot ce ai nevoie.
Cum să alegi cărți medicale potrivite pentru cariera ta?
Pe lângă faptul că pasionații de medicină urmăresc foarte multe filme și seriale cu această temă, aceștia citesc și foarte multe cărți. Atunci când îți alegi cărți de medicină, este foarte important să fii sigur că sunt cele potrivite pentru tine. În primul rând, este recomandat să alegi cărți scrise de către medici renumiți. Este important ca informația să fie corectă și bineînțeles că un specialist în domeniu îți dă ceea ce ai nevoie. Apoi alegi cartea în funcție de ramura medicinei care te interesează.
Top-ul celor mai căutate cărți de medicină:
- Kumar and Clark’s Clinical Medicine de Adam Feather, David Randall și Mona Waterhouse – această carte care face parte din tematica și bibliografia pentru examenul de licență la facultatea de medicină este o carte din care afli multe informații despre medicina generală, anatomie, operații, sănătate publică. Cartea conține o multitudine de studii clinice pe diferite afecțiuni.
- Netter’s Atlas of Human Anatomy de Frank H. Netter – acest atlas de anatomie umană este o carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca unui viitor medic și conține, pe lângă informațiile prețioase legate de corpul uman și o serie de ilustrații, făcute de unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori, care redau în detaliu părți ale corpului și organe.
- Lippincott Farmacologie Ilustrată de Richard A. Harvey – farmacologia este știința care se ocupă cu studiul substanțelor în contextul folosirii lor ca și medicamente și interacțiunea dintre acestea și corpul uman, pentru a trata diferite boli. Acest atlas ilustrat de farmacologie este esențial pentru a dobândi informații complexe în acest domeniu. Conține si 100 de întrebări pentru a-ți verifica cunoștințele dobândite.
- Netter’s Head and Neck Anatomy for Dentistry: Netter (Anatomia capului și a gâtului pentru Stomatologie) de Neil S. Norton – un atlas de medicină, esențial în primul rând pentru medicii stomatologi, care oferă informații esențiale despre anatomia capului și a gâtului. Cu o structură care este ușor de străbătut și o multitudine de ilustrații, această carte este una care trebuie studiată de către orice student la medicină.
- When breath becomes air de Paul Kalanithi – la o vârstă tânără, autorul, care se pregătise pentru a fi neurochirurg, este diagnosticat cu cancer pulmonar, devenind dintr-un medic care ajută oamenii să-și continue viața, un pacient care luptă să trăiască. În această carte găsești povestea lui despre modul în care boala i-a schimbat viitorul.
- House of God de Samuel Shem – celebrul atlas de medicină, Grey’s Anatomy înainte de Grey’s Anatomy – reprezintă clasica poveste despre medici.
- Complications: a surgeon’s notes on an imperfect science de Atul Gawande – bazată pe povestirea mai multor cazuri adevărate, această carte ne arată puterea și limitele medicinei, atunci când ești sub puterea bisturiului.
- The intern blues de Robert Marion – una dintre cele mai reale cărți de medicină, recomandată a fi citită de toți cei care iau în considerare o carieră în medicină. Trei medici rezidenți au fost rugați să țină un jurnal timp de 1 an, în care să noteze toate cazurile cu care iau contact. Aceștia povestesc foarte riguros modul în care tratează copiii bolnavi și cum se confruntă cu abuzul asupra copiilor și problemele cauzate de SIDA .
- The immortal life of Henrietta Lacks de Rebecca Skloot – în această carte este vorba despre o femeie săracă, de culoare, care cultiva tutun și ale cărei celule au fost recoltate fără ca ea să știe, dar care au revoluționat medicina și au dus la o industrie de milioane de dolari.
Rebecca Skloot relatează în această carte probleme despre politicile rasiale ale medicinei și despre nemuritoarele celule HeLa, cele care practic îi asigura prezență eternă Henriettei în lume. Cartea a fost tradusă în peste 25 de limbi, a fost ecranizată, iar o parte din banii încasați din vânzarea ei au fost donați Fundației Henrietta Lacks.
- Intern, a doctor’s initiation de Sandeep Jauhar – este bine știut faptul că rezidențiatul, o etapă importantă în transformarea ta din student la medicină în medic, un profesionist care salvează vieți, nu este o perioadă ușoară. Cu atât mai mult primul an, care este considerat crud și obositor. Autorul a renunțat la fizică și a început să studieze medicina, cu gândul că va fi mai umană interacțiunea, dar își dă seama că grija față de pacient nu este întotdeauna pe primul loc, și că inclusiv în medicină se lovește de birocrație și procedee care nu sunt empatice.