Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR :”Nu poţi să îl forţezi pe preşedinte să facă cum zici tu…”

198

Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, spune că preşdintele Klaus Iohannis poate refuza propunerea de revocare a şefei DNA, laura Codruţa Kovesi, deşi legea nu-i oferă explicit acest drept preşedintelui.

Statutul magistraţilor spune clar cum se desfăşoară revocarea procurorilor numiţi în funcţii de conducere prin decret prezidenţial: „Art. 54 alin. (4) Se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei (…) cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.” Legea nu spune, însă, clar, că şeful statului poate să refuze propunerea făcută de ministru. Preşedintele Klaus Iohannis are propria interpretare legată de acest subiect.

„Dacă legea prevede o posibilitate sau o oportunitate, atunci ea nu poate fi cenzurată, dacă legea spune că preşedintele revocă, atunci e chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu şi doar preşedintele poate hotărî acest lucru”, a spus Klaus Iohannis.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, susţine că şeful statului poate respinge cererea de revocare, de vreme ce Legea fundamentală îi dă dreptul să şi refuze admiterea în magistratură.

„Spaţiul de manevră al preşedintelui este prevăzut în Constituţie. Cel care numeşte şi revocă, în general. Nu-i poate nimeni impune să revoce sau să respingă. Nu poţi să îl forţezi pe preşedinte să facă cum zici tu”, a declarat  Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, pentru Digi 24. 

loading...

Acesta aminteşte că instituţia pe care a condus-o şi-a spus părerea demult despre dreptul preşedintelui României de a face numiri şi revocări la vârful magistraturii.

„Dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere, ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură, dată, atribuţiile Preşedintelui României (…) ar fi golite de conţinut şi importanţă”, se arată în decizia CCR 375/o6.07.2005.

Din punctul meu de vedere, preşedintele, revocând, nu exercită un act precum un notar. Nu este ca şi cum te prezinţi în vederea obţinerii semnăturii. Preşedintele are dreptul de decizie și, ca atare, doar domnia lui va decide dacă va da curs acestei solicitări sau nu”, spune Ioan Stanomir, politolog.

La rândul lui, un judecător care a făcut parte din Consiliul Superior al Magistraturii a explicat şi el că preşedintele nu este obligat să accepte cererea ministrului care vrea să o înlăture pe Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

„Decizia finală aparţine preşedintelui statului, care poate să admită propunerea de revocare sau poate să o respingă. Este dreptul său suveran”, spune judecătorul Cristi Danileț.

O situaţie asemănătoare a avut loc acum 11 ani, când un procuror şef al unei secţii de la DNA Bucureşti a fost propus pentru revocare de ministrul Justiţiei de atunci. Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ şi preşedintele României de atunci a respins şi el schimbarea.

Alţi experţi susţin că şeful statului poate respinge solicitarea ministrului Justiţiei pornind de la principiul simetriei juridice. Astfel, dacă preşedintele poate refuza motivat să numească, atunci poate refuza motivat şi să revoce.

 

loading...