Ai rămas fără permis? Nicio problemă ! Cum îl poţi recupera rapid…

355

Te-a prins Poliţia Rutieră pe picior greşit şi ţi-a luat permisul? Nicio problemă, îl poţi lua înapoi mai devreme, dacă îndeplineşti anumite condiţii şi dacă dai un test de verificare a cunoştinţelor, care cuprinde 15 întrebări din legislaţia rutieră, scrie Cuget Liber. 

 Dacă n-aţi respectat legislaţia şi v-aţi ales cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile trebuie să ştiţi că îl puteţi recupera mai rapid, adică după 30 de zile. În cazul în care nu vă prezentaţi la acest test sau nu-l promovaţi, perioada de suspendare este majorată cu 30 de zile.
„Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul trebuie să se prezinte la serviciul Poliţiei Rutiere, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie”, potrivit Codului rutier.

CITESTE SI : Noul Cod Rutier a fost APROBAT. E Jale pentru ȘOFERI ! Inchisoare pentru Alcool si Fara Permis pentru Centura si Vorbit la Telefon…

Concret, permisul îţi va fi reţinut pentru 60 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, pentru nerespec-tarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public, pentru nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană sau pentru circulaţia pe sens opus.

loading...

De asemenea, poţi rămâne pieton pentru 90 de zile pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune, pentru conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată sau pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

15 întrebări din legislaţie 

Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare trebuie să dai un test de verificare a cunoştinţelor regulilor de circulaţie. Testul pe care trebuie să îl dai vizează întrebări din legislaţia rutieră şi trebuie să răspunzi corect la 13 întrebări din 15. După ce ai promovat testul, care se dă în fiecare marţi şi joi la sediul Serviciului Rutier, trebuie să faci o cerere de restituire a permisului, împreună cu copia de pe dovada reţinerii, copie de pe buletin, copie de pe procesul verbal de contravenţie şi copie de pe dovada plăţii amenzii.

„Persoana trebuie să aibă permisul de cel puţin un an înaintea săvârşirii faptei, să nu fi avut în ultimii doi ani permisul auto suspendat, iar in ultimii trei ani să nu fi beneficiat de o altă reducere a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce”, se arată în legislaţie.

Nu beneficiezi de reducere dacă…

Este important să ştii că nu poţi beneficia de reducerea perioadei de suspendare dacă aceasta a fost majorată, dacă ai cumulat din nou 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, dacă ai fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului sau dacă sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

CITESTE SI : Noul Cod Rutier a fost APROBAT. E Jale pentru ȘOFERI ! Inchisoare pentru Alcool si Fara Permis pentru Centura si Vorbit la Telefon…

loading...