Washington Post explica o ipoteză în cazul atentatelor de la Bruxelles

585

Fotografia neclară cu cei trei atacatori de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles a dat naștere mai multor speculații privind modul în care au acționat. „De ce purtau mănuși cei doi care s-au aruncat în aer?”, este întrebarea la care au încercat să răspundă jurnaliștii de la New York Times.

În fotografia respectivă, frații Khalid și Brahim El Bakraoui au fiecare câte o mănușă în mâna stângă. Ca si la atentatele din 13 noiembrie de la Paris, explozibilul folosit în capitala Belgiei a fost triperoxid de triacetonă (TATP) și, cum la Bataclan atentatorii au avut detonatoarele în mână, a apărut prima ipoteziă: teroriștii de pe Zaventem au folosit mănuși pentru a ascunde dispozitivele. Practic, o baterie ar fi fost suficientă pentru detonare. Jimmie C. Oxley, profesor de chimie la Universitatea din Rhode Island și unul dintre cei mai cunoscuți experți în TATP, contrazice însă această ipoteză. Exploizibilul s-a aflat în două dintre bagajele atacatorilor – nu în centuri, ca la Paris – și date fiind cantitatea mare de TATP, numărul victimelor și distrugerile provocate, este puțin probabil ca detonatoarele să fi fost sub mănușile din mâna stângă a celor doi, susține Jimmie C. Oxley.

loading...

De ce folosesc teroriștii ISIS acest tip de explozibil? Pentru că se poate fabrica din ingrediente ușor de obținut: peroxid de hidrogen concentrat și acetonă, potrivit Washington Post. Substanța rezultată este însă foarte volatilă și puternică, fiind cunoscută ca „Mama lui Satana”. Pe de altă parte, jurnaliștii de la New York Times remarcă atât calmul, cât și înfățișarea teroriștilor. Aceștia au făcut tot posibilul pentru a nu atrage atenția forțelor de securitate din aeroport. Gruparea teroristă Stat Islamic și-a instruit atacatorii să își radă bărbile atunci când se află în țări occidentale, pentru a nu ieși în evidență, reamintește publicația citată, conform Digi 24.

loading...