Viorica Dancila este iar de rasul Europei:„Incompetenta guvernamentala…”

302

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan ii cere premierului Viorica Dancila explicatii privind declaratia din Parlamentul European referitoare la intentia Romaniei de a gazdui o agentie europeana pentru securitate cibernetica. Acesta spune ca agentia are deja sediul in Atena, capitala Greciei.

„Incompetenta guvernamentala: prim-ministrul Viorica Dancila vrea ca Romania sa gazduiasca o agentie europeana care are deja un sediu! Guvernul PSD – ALDE a ratat in ultimii doi ani sansa de a gazdui doua institutii europene importante: 1. Agentia Europeana pentru Medicamente, relocata in 2017 din Marea Britanie din cauza Brexit-ului. Romania avea sanse sa obtina aceasta relocare, dar s-a prezentat cu o candidatura extrem de proasta, cu o propunere de sediu greu accesibil si, astfel, n-a avut nicio sansa in fata celorlalti competitori. 2. Autoritatea Europeana a Muncii, infiintata la inceputul anului, pentru care Guvernul nici macar nu si-a depus candidatura, desi Romania era favorita sa castige concursul de gazduire si desi le-am cerut public in doua randuri sa-si depuna candidatura”, a scris, vineri, pe Facebook, europarlamentarul PNL Siegfried Muresan.

Muresan transmite ca premierul Viorica Dancila „s-a facut de ras”, marti, in Parlamentul European, cerand ca Romania sa gazduiasca Agentia Europeana pentru Securitate Cibernetica (ENISA), care va avea sediul in Grecia.

„Acum, prim-ministrul Dancila s-a trezit ca vrea sa aduca o institutie europeana pe teritoriul Romaniei, doar ca s-a facut de ras cerand marti, chiar in plenul Parlamentului European, ca tara noastra sa gazduiasca o agentie care are deja un sediu. Agentia Europeana pentru Securitate Cibernetica (ENISA), despre care vorbeste doamna prim-ministru, va prelua responsabilitatile actualei Agentii a Uniunii Europene pentru Securitatea Retelelor si a Informatiilor, conform unui regulament al Consiliului UE si al Parlamentului European din 17 aprilie, adoptat chiar in timpul Presedintiei romane … Acelasi nou regulament spune ca, citez, «reprezentantii statelor membre au decis ca ENISA isi va avea sediul intr-un oras din Grecia care urma sa fie stabilit de guvernul elen. Statul membru gazda al ENISA ar trebui sa asigure cele mai bune conditii posibile pentru functionarea optima si in mod eficient a ENISA.» Astfel, chiar daca se modifica rolul si denumirea agentiei, sediul ramane tot pe teritoriul Greciei. In prezent, Agentia pentru Securitatea Retelelor si a Informatiilor are sediul la Atena, iar, la 1 aprilie, a deschis un nou birou de lucru in Heraklion”, a scris eurodeputatul roman. (Continuarea, mai jos …)

Loading...

El ii cere prim-ministrului sa clarifice afirmatiile facute in timpul dezbaterilor din Parlamentul European, la prezentarea bilantului Romaniei dupa mandatul detinut la Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene.

„Cer prim-ministrului Viorica Dancila sa clarifice aceasta situatie penibila pentru Guvernul Romaniei: ori vorbeste despre Agentia Europeana pentru Securitate Cibernetica si ne explica cum va obtine gazduirea unei agentii care are deja sediu, ori recunoaste ca a gresit si ca, de fapt, vorbea de o cu totul alta institutie”, a scris Muresan.

Viorica Dancila a prezentat, marti, in Parlamentul European, bilantul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. Printre cele 90 de dosare finalizate amintite de premier se afla adoptarea cadrului de sanctiuni privind atacutile cibernetice, dar si actiunile de combatere a antisemitismului, xenofobiei si dezinformarii. Ea a declarat atunci ca Romania urmareste sa gazduiasca o agentie europeana specializata in combaterea atacurilor cibernetice, aminteste Mediafax.

 

Le Figaro: „Liviu Dragnea privește din celulă cum Kovesi devine procuror-șef european…”

Loading...