Un monument istoric ,lăsat în paragină de români, a ajuns pe mâna ungurilor

339

Un monument istoric din România a ajuns pe mâna ungurilor, după ce o companie din Ungaria a decis să-l achiziționeze. Lăsat în paragină de români, hotelul este încadrat în categoria monumentelor istorice şi a fost construit în anii 1901 şi 1902, după planurile arhitecţilor Balint Zoltan şi Jambor Lajos.

Este vorba despre hotelul Dacia din Satu Mare. Potrivit Ministerului Finanțelor, Dacia SA, înfiinţată în 1995, şi-a reluat activitatea din octombrie 2014, însă în ultimii ani nu a fost raportată nicio cifră de afaceri.

La sfârșitul anului trecut,hotelul Dacia a fost achiziționat de compania Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, cu sediul în Budapesta.

Anterior, acţionariatul hotelului era împărţit între Beniamin Ţânţaş (50,5%), Felicia Piuian (36,9%) şi Silviu Valentin Sumlas (12,5%), potrivit ONRC. citat de zf.ro.

Peste 100 de ani de istorie

Ideea ridicării hotelului apare pentru prima dată în 1897 în rândurile conducerii oraşului. Cel mai important şi constant susţinător al proiectului a fost primarul oraşului, Hermán Mihály. Considerată a fi una dintre cele mai frumoase construcţii arhitectonice din Transilvania, clădirea care a adăpostit hotelul Dacia a fost inaugurată în anul 1902. Proiectul, fidel stilului secession, a fost unul extrem de apreciat la vremea respectivă, fiind premiat cu medalia de aur la un concurs de arhitectură din Viena, în 1910.

În perioada austro-ungară, hotelul a purtat numele de Pannonia, iar după 1918 a primit denumirea de Hotel Dacia. Odată cu ocupaţia horthystă din 1940, s-a revenit la vechea denumire, iar piaţa din faţa sa a primit numele „Horty Miklos”.

loading...

După cel de-al doilea război mondial, s-a redenumit „Dacia”, iar pieţei i s-a conferit numele de Piaţa Libertăţii.

Camerele hotelului Dacia au găzduit de-a lungul timpului numeroase personalităţi printre care istoricul Nicolae Iorga sau scriitori precum Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu şi Octavian Goga. În 1938, pictorul Ion Ţânţaş a expus aici lucrările „Nunta Dacilor”, „Bătrânii” şi „Ţărăncuţa”. În acest moment, imobilul este clasat în lista monumentelor istorice de categoria A, adică acele monumente considerate a fi de importanţă naţională şi universală.

loading...