STIREA ZILEI ! Traian Basescu VA CANDIDA la presedintie , insa nu a Romaniei !

688

Traian Basescu

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a depus impreuna cu sotia o cerere pentru a obtine cetatenia Republicii Moldova, potrivit ProTV Chisinau.

In prezent, cererea lor se afla in etapa de avizare, urmand ca apoi sa fie examinata de catre seful statului moldovean, Nicolae Timofti.

Desi termenul legal este de un an, solicitarea fostului presedinte roman ar putea fi examinata in regim prioritar, fiind vorba de o persoana cu statut special, a precizat pentru Radio Chisinau, Ana Samson, consultant principal pentru relatii publice al presedintiei moldovene.

Traian Basescu declara inca in iulie 2013 – dupa o vizita in Republica Moldova – ca dupa ce isi va termina mandatul de presedinte al Romaniei va cere, ‘poate’, cetatenia moldoveana in semn de respect si dragoste pentru Republica Moldova si oamenii ei.

O saptamana mai tarziu, Traian Basescu spunea ca este decis ‘categoric’ sa ceara cetatenia Republicii Moldova, mentionand ca si-ar dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara. ‘Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua’, a spus el.

loading...

In aprilie 2015, Traian Basescu si-a reiterat dorinta de a deveni cetatean al Republicii Moldova, doar ca atunci situatia politica din Moldova nu era favorabila unui astfel de demers, scrie Moldova.org. Totusi, presedintele moldovean Nicolae Timofti a spus atunci ca nu sunt probleme. ‘Avand in vedere ca dumneavoastra ati oferit multor cetateni moldoveni cetatenia romana, cred ca nu este o problema ca noi sa va acordam cetatenia Republicii Moldova’, a afirmat la acea vreme Nicolae Timofti.

Tot in aprilie 2015, Basescu a fost decorat de presedintele Nicolae Timofti cu ordinul ‘Stefan cel Mare’, decoratia militara suprema a Republicii Moldova.

Distinctia i-a fost acordata ‘in semn de profunda gratitudine pentru contributia sa deosebita la promovarea stabilitatii, securitatii si democratiei in regiune si pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova in procesul de formare a cadrelor din domeniile apararii, securitatii si asigurarii ordinii publice’, potrivit presedintiei de la Chisinau.

La Chisinau vor avea loc anul acesta alegeri prezidentiale, mandatul actualului sef al statului, Nicolae Timofti, expirand pe 23 martie. Potrivit prevederilor constitutionale actuale, la presedintia Moldovei nu pot candida decat cei care au cetatenia acestei tari si locuiesc sau au locuit pe teritoriul ei cel putin 10 ani. Insa deja Constitutia a fost modificata de curand, schimbandu-se modul in care e ales presedintele, care in ultimii ani a fost votat de Parlament, insa de acum inainte va fi ales ca in Romania.

loading...