Stare de URGENTA in Turcia !Masurile care ar putea fi impuse de Erdogan…

677
Erdogan - Agepres

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri starea de urgenta pe o perioada de trei luni, in urma puciului esuat din noaptea de vineri spre sambata, relateaza The Associated Press si BBC.

Aceasta masura vizeaza sa contracareze amenintari la adresa democratiei Turciei, nu sa limiteze libertatile fundamentale, a declarat el. Erdogan a facut acest anunt dupa o reuniune a Cabinetului si cu consilieri de rang inalt in domeniul securitatii, relateaza News.ro.

Insurectia unor unitati militare a avut loc vineri, insa forte de securitate si protestatari lioali Guvernului au inabusit rebeliunea.

Erdogan a anuntat de asemenea ca bilantul puciului esuat a fost de 246 de morti.

El a subliniat ca cetatenii turci „nu trebuie sa aiba nici cea mai mica ingrijorare cu privire la democratie, statul de drept, drepturile si libertatile fundamentale”.

Starea de urgenta va proteja aceste valori de atacuri asupra lor, a spus Erdogan intr-un discurs pe care l-a sustinut la Ankara.

Presedintele le-a adus un omagiu celor care au cazut „martiri” in lupta impotriva puciului. Natiunea „nu va uita niciodata curajul si sacrificul celor care si-au pierdut viata”, a spus el, evocand „epopei de vitejie eroica toata noaptea” de vineri spre sambata.

Erdogan a indemnat tari straine sa nu se amestece in afacerile interne ale Turciei. „Natiunea (turca) are dreptul sa-si determine propriul destin”, a subliniat el.

haos in Turcia

Recep Tayyp Erdogan: „Alte tari ar putea fi implicate” in tentativa de lovitura de stat

„Este posibil ca alte tari sa fie implicate” in tentativa de lovitura de stat, a declarat Edogan pentru Al Jazeera.

Secretarul american de stat John Kerry i-a spus sambata omologului sau Mevlut Cavosoglu ca insinuari publice potrivit carora Statele Unite au fost implicate in tentativa esuata de stat din Turcia submineaza relatiile dintre cei doi aliati NATO.

De asemenea, Ambasada Statelor Unite la Ankara a respins acuzatii ale unor oficiali turici potrivit carora Washingtonul „a sustinut intr-un fel puciul”.

„Acest lucru este categoric neadevarat, iar asemenea speculatii sunt daunatoare prieteniei de zeci de ani dintre cele doua mari tari”, a subliniat ambasada intr-un comunicat.

Erdigan a insistat ca democratia turca nu este amenintata si a anuntat ca si alte persoane ar putea sa fie arestate, in afara de miile deja retinute in urma puciului esuat.

Loading...

„Vom ramane in interioriul unui sistem democratic parlamentar, nu il vom abandona niciodata”, a declarat Erdogan in acest amplu interviu pe care i l-a acordat lui Jamal Elshayyal de la Al Jazeera in palatul prezidential din Ankara.

Erdogan a reiterat ca Turcia va lua in considerare o reintroducere a pedepsei cu moartea, in urma tentativei de rasturnare a Guvernului sau.

multime Turcia

„Voi aproba pedeapsa capitala, daca trece de Parlament”, a spus el.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea in 2014, in cadrul unor reforme in vederea unei aderari la Uniunea Europeana.

O asemenea masura ar crea tensiuni suplimentare cu UE, in contextul in care negocierile de aderare au fost blocate o lunga perioada de timp.

Insa Erdogan a insistat ca decizia Turciei cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea nu ar trebui sa afecteze relatiile Turciei cu Uniunea.

„Daca UE respecta democratia, va accepta vointa poporului”, a subliniat Erdogan.

Starea de urgenta este necesara „in vederea eliminarii rapide a tuturor elementelor organizatiei teroriste implicate in tentativa de lovitura” de stat, a declarat miercuri noaptea, in discursul pe care l-a sustinut la Ankara, presedintele turc Recep Tayyp Erdogan, citat de Al-Jazeera, referindu-se la organizatia „Hizmet” („Serviciu”, in turca) – miscarea condusa de catre predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat in Statele Unite din 1999, acuzat ca a insigat puciul esuat.

Ce ar insemna introducerea starii de urgenta

Sub stare de urgenta in Turcia, constitutia permite restrangerea drepturilor de baza si presedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea conduce in mare masura prin decrete, noteaza joi agentia DPA.

DPA prezinta o lista de masuri pe care cabinetul Turciei le-ar putea pune in aplicare in situatii de urgenta si extraordinare, relateaza Agerpres.

– Interdictia de a circula pe timpul noptii ar putea fi impusa;

– Adunarile si protestele pot fi interzise, indiferent daca sunt in strada sau in interior;

– Mass-media cum ar fi ziare, reviste si carti pot fi interzise, sau publicarea lor interzisa fara acord oficial;

– Toate formele de difuzare si publicare de texte, imagini, filme si fisiere audio pot fi controlate, limitate sau chiar interzise;

– Personalul din securitate poate efectua perchezitii la persoane, vehicule sau proprietati si confisca potentiale probe;

– Traficul rutier poate fi interzis in anumite ore sau in anumite zone;

– Anumite zone pot fi ingradite sau evacuate;

– Statul poate prelua controlul asupra traficului pe uscat, pe mare si in aer, adauga DPA.

Loading...