S-a dat sentința în cel mai scabros caz de crimă din ultimii ani: Cât va ISPĂȘI copilul care A BĂUT SÂNGE de OM și a MÂNCAT CARNEA prietenului său

449

Astăzi, joi, 10 mai 2018, Tribunalul Covasna a dat sentința în cel mai scabros caz de crimă din ultimii ani. L-a condamnat pe Oliver Gerebeneș, supranumit ”Canibalul din Covasna”, la 15 ani de închisoare pentru crimă și profanare de cadavru. Chiar dacă este minor, Gerebeneș va fi închis într-un centru de reeducare.

Care e prețul ”gustului de sânge și de carne de om”? 550 de lei daune civile și 20.000 lei daune morale. Iată povestea plină de amănunte în premieră a primului caz de canibalism dovedit în ultimii ani în România.

La sfârșitul textului găsiți sentința care face istorie în lumea criminalisticii.

Lumea văzută prin aburii de prenadez

Ce gust are sângele? Dar cel de om? Al altuia are alt gust decât cel pe care-l simțim când ne mușcăm buza? Ce are în cap un individ care umblă cu o bucată de carne de om la el, cum umblăm noi cu un sandviș cu șuncă sau cu o caserolă cu resturile de la grătarul de aseară? Canibalul e un cuvânt, un mit, o poveste din trecutul sălbatic al omului sau o realitate? Dar vampirul? Nu veți afla răspunsurile la aceste întrebări. Ele sunt menite să zacă sub lacătul confidențialității spovedaniei unui băiat cu mustața abia mijită, care-și freacă mâinile de povara rece a cătușelor, în fața unui psihiatru. Nici nu prea contează răspunsurile. Ce importanță au acum resorturile interne care-l transformă pe un puștan în monstru? Important acum e că psihiatrul l-a ascultat și apoi a notat pe o hârtie că puștiul avea discernământul păstrat în raport cu fapta comisă. Din acel moment povestea a putut merge mai departe. Spre sentință. Prima, e adevărat, dar tânărul știe că nu are nicio șansă să revadă lumea prea curând. Oricum nu o cunoaște. Pentru el, lumea e o imensă pungă de plastic, cu aurolac sau prenadez pe fund. Când vrea să uite, suflă tare în ea și apoi inspiră pe nas. Așa a făcut și în noaptea aceea de noiembrie.

Trupul groaznic mutilat

Terifianta poveste și-a trăit efemera glorie de fapt divers acum câteva luni și, contrar modului de lucru de la noi, ajunge astăzi deja la prima sentință. Martorii sunt puțini, criminalul a recunoscut, expertizele au durat puțin și procesul a mers repede. A început pe 30 ianuarie, la două luni de la comiterea faptei.

Pe 22 noiembrie 2017, sub un pod dezafectat de la marginea orașului Sfântu Gheorghe e găsit trupul groaznic mutilat (expresia asta intrată prea mult în limbajul reporterilor e mai potrivită ca nicicând acestui caz) al unui bărbat. Jumătatea de jos a feței lipsea.

Podul peste Olt e parte dintr-o zonă stăpânită noaptea de oameni ai străzii sau de drogați. Drogul locurilor, Podul de la Gară sau Statuia Ostașului Român din Sfântu Gheorghe, nu e scumpa cocaină sau mondena pastilă, nici măcar marijuana devenită de curând de bonton, ci aurolacul sau prenadezul vărsat pe fundul unei pungi.

loading...

Durerea pricinuită de pierderea fiului

Victima provenea din acest mediu, un om al străzii, deși avea o casă pe undeva din Hetea. Avea 21 de ani, se numea Cosmin Borzoș și nu a păsat nimăni de el până n-a fost găsit mort. Acum, mama lui, Doina Borzoș, s-a constituit parte civilă în dosar, cerând despăgubiri pentru suferința produsă de pierderea fiului. Viața și moartea sunt uneori bizare.

Anchetatorii s-au mobilizat rapid și au strâns date. Niște jandarmi și-au amintit că în noaptea de 21 spre 22 au amendat doi bețivi care tulburau liniștea. Unul dintre ei era tânărul găsit mort. Celălalt…

L-au luat de acasă. Un puști murdar, încă beat, care avea la el limba și mandibula care lipseau din cadavrul de sub pod. Nici măcar nu făcuse vreun secret din asta. Polițiștii aveau să afle că în cursul nopții, puștiul a venit acasă cu însângeratul trofeu și i l-a arătat fratelui său. Era de față și o fată. La anchetă, cei doi aveau să spună că l-au văzut cum mușca din carnea decupată din prietenul de beție. De fapt, până la anchetă ei i-au povestit asta și tatălui băieților, dar acesta a râs, nu i-a crezut, s-a culcat și dimineață a plecat la muncă. Nu punea mare preț pe ce fac sau spun băieții lui. Și de ce ar face-o? I-a crescut singur de aproape 16 ani, așa cum l-a dus mintea, iar cu o săptămână în urmă cel mic, drogat și beat, i-a spart capul.

Nici măcar n-ar fi trebuit să stea la el. Potrivit unei sentințe mai vechi, după ce, tot beat și drogat, a sfărâmat câteva monumente funerare din Cimitirul Evreiesc, copilul fusese dat în plasament la bunica lui.

”Carcaletele” nebuniei: Vodcă, bere, prenadez și sânge

”Copilul” se numește Oliver Gerebeneș și avea atunci 16 ani. Imediat după nașterea sa, mama i-a părăsit, pe el, pe fratele său și pe tată. Se droghează cu prenadez de la 7 ani. Bunica, Ileana Gerebeneș, la care e dat în plasament, e acum parte responsabilă civilmente. Despăgubirile dispuse de instanță trebuie plătite de ea.

În prima zi de anchetă, Oliver a recunoscut fapta. Ba, potrivit procurorului Adrian Baciu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, nu regreta și ar fi spus că oricând ar repeta gestul.

La instanță, în scurtul proces de care a avut parte, Oliver nu a mai vrut să dea declarație, rezervându-și dreptul la tăcere. A spus, totuși, că regretă ce a făcut. E un copil. E un copil?

Iată povestea: într-o seară de joi, Oliver și Cosmin au cumpărat băutură, 5 litri de vodcă și câteva peturi de bere, vreo 10 litri. Au dublat totul cu drogul săracului, vaporii de clei, din vreo 10-15 sticluțe.

La un moment dat, s-au jucat de-a strânsul de gât. Oliver a obosit sau ”a trecut la nivelul următor” și a luat un bolovan și l-a lovit de câteva ori în cap pe prietenul său. ”Până i-a văzut creierii”!

Cu un ciob de sticlă i-a decupat fața, de sub nas până spre piept și i-a desprins limba și falca.

Sângele curgea valuri, ca dintr-un izvor, așa că și-a făcut palmele căuș și a băut. 6-7 guri. Apoi a plecat acasă și s-a lăudat fratelui și prietenei.

Dimineață, Oliver a urmărit din mulțime cum polițiști, medici, criminaliști forfotesc în jurul cadavrului și a plecat din nou acasă. Să-i aștepte.

loading...