Romania urmeaza sa primeasca peste doua milioane de masti de protectie si 100.000 de combinezoane

44

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi seara, ca Romania urmeaza sa primeasca in perioada urmatoare peste doua milioane de masti de protectie si 100.000 de combinezoane.

„In urmatoarea saptamana, urmeaza sa primim pe 3-4 aprilie 200.000 de masti FFP 2, pe 7 aprilie 100.000 de combinezoane, 16 extractoare automate. (…) Pe data de 8 aprilie trebuie sa receptionam 110 paturi pentru un spital modular. De asemenea, avem cantitati care sunt contractate de ONAC – 250.000 de masti FFP 2, 250.000 de masti FFP 3, care urmeaza sa intre in tara in termen de maximum sapte zile, conform graficelor de livrare. (…) Nu e 100% ca vom avea intrarile la termenele respective. Pe 9 aprilie este estimat sa vina transportul cel mai important, care consta in doua milioane de masti FFP 2, care face parte din contractul pe care il avem cu China pe o cantitate, din informatiile pe care le am, de 12 milioane masti FFP 2”, a declarat Orban la Digi 24, citat de Agerpres.

El a sustinut ca in aproximativ 14 zile mastile produse in Romania vor fi disponibile si pentru populatie.

„In functie de capacitatile de productie care se dezvolta, vor fi si la dispozitia cetatenilor romani, cel putin mastile chirurgicale care se vor produce intr-o cantitate mai mare. Nu pot sa va dau un orizont de timp, dar consider ca in 10, 12, 14 zile mastile produse in Romania vor fi disponibile, dar aici avem cateva prioritati. Prioritatea zero este protectia angajatilor din spitale, ai DSU, ambulantelor, a personalului care intra in interactiune directa cu bolnavii sau cu posibilii bolnavi. Trebuie sa-i protejam pe toti cei care stau in prima linie a bataliei – jandarmii, militarii, politistii, plus angajatii unor institutii care vor avea interactiuni, cum sunt structurile Ministerului Muncii – AJOFM, AJPIS si alte institutii care au interactiuni publice, vama si cand vom avea cantitati suficiente statul va putea sa genereze o oferta catre cetateni la un pret care sa fie cat mai apropiat de pretul de productie”, a spus Orban.

Loading...

Premierul a subliniat ca in privinta contractelor pentru achizitionarea de materiale sanitare din strainatate au existat „probleme uriase”.

„Am intampinat probleme uriase. Contractele care au fost semnate au avut contracte subsecvente cu termene de livrare. 80% dintre termenele de livrare care au fost stabilite nu au putut fi respectate, onorate, din foarte multe motive”, a spus Orban.

Premierul a dat cateva exemple in acest sens. El a indicat ca exista un contract pentru achizitia a peste un milion de masti FFP 2 si peste un milion de combinezoane cu o companie din Turcia, dar ca a aparut interdictia de export stabilita de Guvernul turc. Orban a aratat ca a intervenit pe linie politico-diplomatica si ca inclusiv presedintele Klaus Iohannis a comunicat cu omologul sau turc.

„In urma acestor interventii s-au deblocat cantitati, numai ca au aparut intarzieri in ceea ce priveste livrarea acestor cantitati”, a precizat Orban.

El a dat si exemplul unui contract cu China prin Unifarm de milioane de masti si ca prima livrare, de doua milioane de masti FFP 2, trebuia sa aiba loc cand a aparut decizia Guvernului chinez de a recertifica toate companiile care produc materiale si echipamente.

„Ne-am trezit in situatia in care, desi asteptam doua milioane de masti FFP 2, adica masti care sunt necesare pentru protectia personalului medical, pur si simplu nu s-a putut onora livrarea la acest termen. La fiecare a trebuit sa intervenim, sa gasim solutii, niciodata nu am stat cu mainile in san”, a afirmat Orban.

Potrivit acestuia, a existat un contract cu Germania pentru 80.000 de masti FFP 2, dar a intervenit interdictia Guvernului german privind exportul de materiale, echipamente si alte produse medicale. In acest context, el a precizat ca a fost necesara interventia la Ministerul Sanatatii pentru deblocarea unei cantitati de masti de protectie.

El a apreciat si colaborarea cu Crucea Rosie.

„Si Crucea Rosie s-a izbit de aceleasi dificultati, in ciuda retelei internationale”, a spus Orban.

Loading...