România, 2017. Elevii îsi vor face nevoile în curte : „Părinții le recomandă copiilor să meargă la baie doar acasă sau să se abțină…”

247

Peste 100 de preșcolari și elevi ar trebui să învețe la o școală cu toaletă în spatele curții în județul Gorj. Cu aproape două săptămâni înainte de începerea anului școlar 2017-2018, autoritățile din comuna gorjeană Alimpești susțin că nu au terminat grupurile sanitare decente, din lipsă de fonduri. În aceste condiții, părinții le recomandă copiilor să meargă la baie doar acasă sau să se abținăȘcoală cu toaletă în spatele curții în județul Gorj Probleme în mai multe județe din țară înainte de începerea anului școlarComuna gorjeană Alimpești, situată la aproape 50 de kilometri de Târgu Jiu, pare c-ar fi rămas în Evul Mediu. Aici, elevii și preșcolarii vor reveni, în mai puțin de două săptămâni, la școala care are toaleta în fundul curții.

Copiii care ar trebui să o folosească nu beneficiază de apă curentă și nici de energie electrică.

Primarul comunei Alimpești, Daniel Floarea, susține că lucrările la un nou grup sanitar au început de curând. Acestea au fost însă oprite din lipsă de fonduri.

„Investiţiile le-am făcut din bugetul local, toate sunt scumpe, bani nu prea sunt. Am luat materiale, costă în jur de 2.000-3.000 de lei. Nu ne-am permis până acum, cu banii e foarte dificil”, a declarat, pentru sursa citată, Daniel Floarea, primarul comunei Alimpeşti.

Deocamdată, școala nu are autorizație sanitară de funcționare. Motivul: nu îndeplinește condițiile igienico-sanitar, impuse de lege.

Din acest motiv, unii dintre părinți își sfătuiesc copiii să nu folosească latrina, de teamă să nu se îmbolnăvească.

„Dacă nu s-a putut face ceva în atâtea luni, ani chiar, unde să ducem copiii? Norocul meu e că ai mei sunt mărişori, unul în clasa a VII-a, fetiţa în clasa a II-a şi îşi mai poartă singuri de grijă. Ori se duc înainte să plece, acasă, la toaletă, ori se abţin. Când au fost mici, nu ştiu cum s-au descurcat, nu au apă să se spele pe mâini”, a precizat Tatiana Rădulea, mama unor elevi ai Şcolii Gimnaziale Alimpeşti.

Banii pentru realizarea grupurilor sanitare sunt cheltuiți pe servicii inutile, susține un consilier local.

„Caută copiii beţe prin curte când merg la toaletă ca să împingă hârtia cu beţele. Este strigător la cer ceea ce se întâmplă! În comuna aceasta doar s-au furat bani. Nu s-a făcut nimic pentru oameni. 250 de milioane plătim pe lună pentru nişte oameni care nu mişcă un pai în comună, avem doi angajaţi la Centrul de Turism, în condiţiile în care nu avem niciun obiectiv turistic în comună. Mereu merg pe la şcoli şi nu fac absolut nimic, decât acolo unde se pot fura bani. Părinţilor le e frică să vorbească pentru că mai au nevoie de un act, ceva de la Primărie şi nu îi serveşte. Păcat de comuna aceasta!”, a menționat Leonida Belgher, consilier local PMP, pentru sursa citată.

Școală cu toaletă în spatele curții în județul Gorj și liceu cu acoperișul spart în Timiș

Cu doar 10 zile înainte de începerea anului școlar, există probleme și în unele școli din județele Cluj, Timiș și Olt, notează Mediafax.

În județul Timiș sunt nouă unități de învățământ care nu au autorizație de funcționare. La alte 24 au fost descoperire nereguli, așa că au primit notificare negativă. De exemplu, etajul superior al Colegiului Tehnic „Azur” din Timișoara a fost închis deoarece plouă în sălile de clasă.

loading...

„Colegiul Tehnic Azur are o problemă mai deosebită. Etajul superior este într-o stare avansată de degradare, având diverse probleme la acoperiş, tavanele sunt infiltrate. Etajul superior a fost închis, se vor utiliza doar sălile de clasă de la parter şi cele neafectate. Colegiul are autorizaţie, dar cu termene de remediere. Cantina nu va funcţiona tot datorită infiltraţilor. La Colegiul Tehnic Azur învaţă în jur de 400 de elevi”, a spus directorul adjunct al DSP Timiş, Liana Tripşca.

Direcția de Sănătate Publică Timiș a descoperit grave nereguli în mai multe unități de învățământ.

„Problemele la şcolile cu notificări negative sunt lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior, unele chiar şi pe interior, în sălile de clasă, un număr de grupuri sanitare insuficient pentru numărul elevilor care-şi desfăşoară activitatea în acele unităţi şcolare, mobilier degradat, desfăşurarea activităţii de tip after-school fără a se asigura spaţiu separat pentru servirea mesei”, a explicat Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Luminiţa Răveanu

Mai mult, tot în judeţul Timiş sunt şi nouă şcoli care nu au autorizaţie de funcţionare, dintre care şapte grădiniţe şi două şcoli, toate în mediul rural, conform sursei citate. Aceste școli își vor deschide porțile pe 11 septembrie, însă pe răspunderea directorilor.  Școala începe, în aceste condiții, pentru 92.000 de elevi din judeţul Timiş.

Aproape 100 de unități de învățământ din Cluj, fără autorizație

În județul Cluj, peste 1.000 de elevi sunt afectați din cauza condițiilor din școli. Aproape 100 de unități de învățământ preuniversitar nu au autorizație sanitară. Unele dintre acestea au acoperișul neetanș, mobilier vechi, iar apa se infiltează în sălile de clasă. Altele, însă, nu au apă potabilă.

Potrivit reprezentanților DSP Cluj, grădinița „Pinocchio” din Câmpia Turzii are acoperișul neetanș, iar jumătate dintre tavane sunt infiltrate cu apă din cauza ploilor. La Colegiul Tehnic „Someș” din Dej, clădirea este afecată de infiltrații, iar grădinița „Așchiuță” din Cluj-Napoca nu are cabinet medical, izolator și nici spații suficiente la blocul alimentar.

Școală cu toaletă în spatele curții în județul Gorj

Una dintre școlile cu nereguli din Cluj
sursă foto: monitorulcj.ro

Probleme sunt și în unitățile de învățământ din județul Olt. 150 dintre acestea nu sunt autorizate sanitar, în vreme ce 95 nu au autorizație de securitate la incendiu.

Potrivit Mediafax, numărul școlilor, care nu au aviz sanitar, este în creștere față de anul trecut.

Reprezentanții DSP Olt susțin că cele mai multe școli nu sunt autorizate deoarece nu au sursă proprie de apă potabilă ori apa nu este bună de băut. Totodată, numeroase clădiri, în care ar trebui să învețe elevii în anul școlar 2017-2018, au fațade, tavane, pereții interiori și acoperișurile deteriorate.

Mai mult, sunt școli unde mobilierul din sălile de clasă este degradat sau are dimensiuni necorespunzătoare pentru copiii aflați în pregătire.

Potrivit autorităților, în școlile în care au fost descoperire nereguli toaletele sunt deteriorate. Numărul acestora este insuficient, iar cabinele WC pentru elevi nu sunt separate pe sexe. Halucinant este că există școli care nu au grup sanitar exclusiv pentru profesori.

loading...