Reacţia prefectului judeţului Harghita, după scandalul de la Kaufland

489

Reacţia prefectului judeţului Harghita, după scandalul de la Kaufland Odorheiu Secuiesc. Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, a solicitat, luni, 4 septembrie, conducerii hypermarketului Kaufland din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, să transmită măsurile care au fost luate sau urmează să fie luate în cazul vânzătoarei care nu ar fi servit un cumpărător pentru că era român.

În solicitarea trimisă, prefectul spune că „a luat act cu îngrijorare de incidentul petrecut între un cumpărător și un vânzător” și cere un punct de vedere legat de acest aspect, dar și să-i fie comunicate măsurile luate pentru ca așa ceva să nu se mai repete.

„Prefectul județului Harghita, în calitate de garant al respectării Constituției și al legilor care guvernează România, vă solicit un punct de vedere cu privire la acest incident, respectiv măsurile pe care le-ați dispus sau pe care urmează să le dispuneți pentru ca astfel de acțiuni ale unor cetățeni români, indiferent de etnie, să nu se mai producă. Totodată, considerăm că astfel de manifestări ale unor cetățeni nu pot decât să aducă atingere atât ordinii și siguranței cetățenilor, cât și relațiilor interetnice la nivel de comunitate locală”, se arată în solicitarea trimisă hypermarketului.

Adrian Jean Andrei a declarat luni, pentru Agerpres, că astfel de manifestări nu sunt binevenite în județ și a făcut apel la înțelepciune, punctând că trebuie respectat articolul din Constituție potrivit căruia limba română este limba oficială a statului.

loading...

„Astfel de manifestări și incidente nu sunt binevenite în Harghita, un județ în care conviețuirea pașnică și respectul reciproc trebuie să primeze. În același timp, articolul din Constituție potrivit căruia limba oficială în România este limba română este în vigoare și orice cetățean, indiferent de etnie, are obligația să-l respecte. Dezamorsarea unor astfel de incidente trebuie făcută cu raționament, dar și cu înțelegere de fiecare parte, pentru ca ele să nu se mai repete. Într-o țară europeană, astfel de incidente nu-și au locul, de aceea fac apel la cetățenii din Harghita, dar și la cei care vin în vizită să dea dovadă de înțelepciune și de respect pentru legile României”, a declarat Adrian Jean Andrei.

Potrivit sursei citate, pe această temă a fost dispus deja un control de către Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorului, care vizează modul de informare în limba română a consumatorilor, hypermarketul în cauză fiind amendat deja cu suma de 10.000 lei.

De asemenea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat că, în urma relatărilor din presă privind incidentul de la supermarket, ”a demarat procedura de autosesizare, urmând să se adopte măsurile legale”.

Vă reamintim că experimentul făcut de un român într-un hypermarket din Odorheiu Secuiesc, în județul Harghita, a devenit viral în mediul virtual și a creat o adevărată isterie.

Pe 31 august, chiar de Ziua Limbii Române, desi spune că nu e nicio legătură cu acest fapt, bărbatul a mers să cumpere câțiva mici, însă vânzătoarea a refuzat să îl servească pentru că vorbea… limba română.

“Am o cunoștință care mi-a spus că dacă ajung în Odorheiu Secuiesc și vreau să cumpăr mici, aici la un hypermarket, nu ești servit de vânzătoare, dacă aude că vorbești românește, și vreau să fac acest experiment”, a spus bărbatul pe filmulețul postat, inițial, pe canalul de Youtube:

loading...