Primesti amenda daca circuli fara cauciucuri de iarna? Cine e vinovat: șoferul, polițistul sau ministrul?

309
EXCLUSIV  Șoferii nu vor fi amendați dacă circulă fără anvelope de iarnă dar În cazul unui accident cine e vinovat: șoferul polițistul sau ministrul

Șoferii să nu fie amendați dacă circulă fără anvelope de iarnă în aceste zile, în contextul condițiilor meteorologive nefavorabile, dar neprevăzute. Este recomandarea făcută marți de ministrul de Interne, Carmen Dan. Cu toate acestea, polițiștii de la Rutieră sunt în fața unei dileme: ce ar trebui să facă după ce trag pe dreapta șoferii prinști echipați necorespunzător? Și mai important: cine s-ar face vinovat în cazul unui accident rutier produs din cauza neechipării corespunzătoare: șoferul, polițistul sau ministrul?

Avem parte zilele acestea de temperaturi și fenomene specifice iernii, în mijlocul primăverii. Luații prin surprindere de schimbarea bruscă a vremii, unii șoferi nu au avut timp să își echipeze mașinile corespunzător acestor condiții meteorologice, adică să înlocuiască anvelopele de vară cu cele de iarnă. Legislația prevede sancțiuni celor care sunt prinși fără anvelope de iarnă pe ninsoare, dar nu este specificată o perioadă în care trebuie folosite aceste cauciucuri, astfel că vremea neașteptată din aceste zile i-a pus în dificultate și pe șoferi, și pe polițiștii de la Rutieră.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a cerut explicit Poliției Române ca prezența în trafic a polițiștilor rutieri să aibă un scop strict preventiv și de ajutorare a conducătorilor auto. “Scopul nu este să dăm sancțiuni celor care și-au schimbat anvelopele, ci să ne asigurăm că aceștia nu se expun riscului!”, a subliniat Carmen Dan, marți.

loading...

Polițiștii rutieri sunt prinși acum între ciocan și nicovală. Pe de o parte nu se pot pune de-a curmezișul în fața ministrului de interne Carmen Dan, care a cerut ca șoferii cu mașini neechipate corespunzător să nu fie amendați, pe de alta nu-i pot lăsa să circule în condiții în care și-ar pune în pericol viața și a tuturor participanților la trafic.

”E o situație foarte dificilă. Chiar dacă nu e vorba de un ordin, recomandarea trebuie urmată într-un fel. Dar cum? Tu, polițist rutier, dai dovadă de înțelegere și îl lași pe șofer să plece mai departe cu mașina echipată cu cauciuri de vară. E polei, mâzgă sau gheață pe șosea. Omul pierde controlul volanului și cade într-o râpă. Sau lovește pe cineva. Cine e vinovat? Șoferul care nu are ce-i trebuie pentru un drum pe carosabil acoperit cu gheață sau cu mâzgă, polițistul care l-a lăsat să meargă mai departe sau ministrul care  nu vrea amenzi?”, ne-a spus surse din ”Interne”

Șoferii sunt trași pe dreapta și li se explică riscurile

În această situație, polițiștilor rutieri le-a rămas doar să-i tragă pe dreapta pe șoferii care nu au mașinile echipate pentru iarnă, să le explice riscurile și să-i roage, dacă au posibilitatea, să aștepte ca vremea să se îndrepte.

„Au existat situații în care am descoperit șoferi care locuiesc în zone de munte, unde s-a instalat vremea rea, cu mașini cu cauciucuri de vară. Nu i-am amendat, dar i-am trimis acasă, că stau aproape. Nu poți să faci același lucru cu un șofer venit din cealaltă parte a țării care e în vacanță și nu a apucat să-și echipeze mașina pentru iarnă”, au adăugat aceleași surse.

Pentru a evita situațiile în care șoferii sunt luați prin surprindere de vremea nepotrivnică și nu au anvelopele corespunzătoare, Politia Rutieră îi roagă pe cei care pleacă la drum să se intereseze cum este vremea în localitățile pe care le tranzitează sau în care vor sta. Astfel, ei își vor putea echipa mașinile corespunzător și nu vor ajunge în situația în care pun viața lor sau a altor șoferi în pericol sau îi pun în dificultate pe polițiștii care nu știu cum să acționeze, în contextul recomandărilor primite de la ministrul de Interne.

loading...