Primele CAMPIOANE OLIMPICE din Romania in 2016 !

545

Echipa României de spadă a obținut, în această noapte, o performanță uriașă la Olimpiada de la Rio de Janeiro. Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu au reușit să învingă echipa Chinei, campioană mondială și olimpică en-titre, cu 44-38.

Fetele noastre au dominat confruntarea cu China de la cap la coadă, devenind prima echipă românească din istorie ce obține o medalie olimpică de aur în competițiile de scrimă. În total, scrima românească a obținut 15 medalii olimpice, dintre care trei de aur.

În finala cu China, Ana-Maria Popescu a început cu dreptul și a adus avantaj României în releul cu Sun Yujie (1-0). Simona Pop a conservat avantajul în duelul cu Xu Anqi (5-4), iar Simona Gherman a mărit avansul tricolorelor în confruntarea cu Sun Yiwen (9-6). Sun Yujie a redus din diferență în releul cu Simona Pop (10-9), dar Popescu a ajutat la desprinderea echipei României, după asaltul cu Hao Jialu (14-9). Simona Gherman a dus scorul la 21-14 în urma duelului cu Xu, iar rezerva Loredana Dinu a făcut ca avantajul să fie maxim, 24-16, în fața chinezoaicei Hao. Sun Yujie a apropiat China la cinci tușe (25-30), după confruntarea cu Gherman, dar Ana-Maria Popescu, medaliată cu argint la JO din 2008, a încheiat magistral meciul, cu Xu (44-38).

Româncele au fost susținute din tribune de alți sportivi din delegația țării noastre la Rio, printre care și echipa feminină de handbal.

Ce au declarat campioanele olimpice

Ana Maria Popescu: ”Cu această victorie ne-am spălat păcatele de la individual. Îi dedic medalia tatălui meu (nr – decedat înainte de JO de la Londra). Se spune despre mine că sunt arogantă în scrimă. Să-l vedeţi pe antrenorul Chinei, Daniel Lavavasseur. Mă bucur că le-am bătut pe chinezoaice”.

loading...

Loredana Dinu: ”Am trăit finala cu un puls extrem de mare, simţeam că-mi iese inima din piept şi nu mai am aer. Atunci când nu eram pe planşă, genunchii îmi tremurau atât de tare încât nu puteam să scriu scorul pe foaie. Nu-mi vine să cred că mi s-a îndeplinit un vis”

Ana Pascu: vicepreşedinte Federaţia Internaţională şi preşedinte de onoare FR de Scrimă: ”A fost extraordinar de greu, o medalie de aur nu se câştigă aşa de uşor. Cred că la meciul cu SUA mai aveam puţin şi făceam infarct, aveam 180 pulsul, că mi l-a şi numărat doctorul. Şi ce înseamnă diferenţa între a rămâne între primii opt şi a lua locul întâi. A fost mai greu meciul cu SUA, pentru că emoţia a fost extraordinar de mare”.

După finală, Simona Gherman a fost luată la testul antidoping.

Echipa României de spadă are un palmares impresionant, câștigând de-a lungul timpului cinci titluri europene și două mondiale.

DESFĂȘURAREA PARTIDEI

RELEU 1: Ana Maria Popescu – SUN Yujie 1-0

RELEU 2: Simona Pop – XU Anqi 4-4

RELEU 3: Simona Gherman – SUN Yiwen 4-2

RELEU 4: Simona Pop – SUN Yujie 1-3

RELEU 5: Ana Maria Popescu – Hao Jalu 4-0

RELEU 6: Simona Gherman – XU Anqi 7-5

RELEU 7: Loredana Dinu – Hao Jalu 3-2

RELEU 8: Simona Gherman – SUN Yujie 6-9

RELEU 9: Ana Maria Popescu – XU Anqi 14-13

În semifinală, România a trecut categoric de Rusia, pe care a învins-o cu scorul de 45-31.

Calificarea Naționalei noastre în semifinale a venit însă după un meci de infarct cu SUA. În releul 9, ultimul, Ana Maria Popescu a egalat în ultimul minut, recuperând de la scorul de 20-23. În repriza suplimentară, ea a reușit tușa decisivă, aducând victoria echipei României.

loading...