Planul diabolic al PSD pentru anticipate: primarii rosii se cocoata pe listele parlamentare

80

Pesedistii planuiesc sa isi puna primarii si baronii locali pe listele de candidati pentru Parlament in cazul in care vor avea loc alegerile anticipate. De asemenea, primarii PSD vor convoca si referendumuri locale sperand sa creasca astfel scorul partidului, anunta Europa Libera.

Marcel Ciolacu i-a convocat pe rand pe presedintii de organizatii, primari, presedintii de Consilii Judetene, europarlamentari si parlamentari pentru lua pulsul partidului. Intalnirea s-a desfasurat la hotelul Rin din Capitala, iar tema centrala a discutiei a fost daca partidul este pregatit pentru anticipate.

Cei mai vocali pentru ca PSD sa se arunce cu toate fortele in daramarea Guvernului Orban au fost alesii locali. Ei au spus ca sunt dispusi sa porneasca pe drumul anticipatelor, chiar cu riscul de se ajunge la un vot pentru locale si parlamentare in luna iunie. Gabriela Firea si echipa din Bucuresti, dar si mai multi primari din tara, i-au cerut lui Marcel Ciolacu ca parlamentarii sa se mobilizeze la votul privind motiunea de cenzura pentru a bloca alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Acestia i-au amenintat pe liderii de la centru ca daca nu vor bloca sistemul de vot in doua tururi pentru primari, vor avea probleme si in perspectiva alegerilor parlamentare. Cel mai vocal a fost Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, dar si Gabriela Firea a cerut insistent sa nu existe vot in doua tururi pentru primari. Conform analizelor facute in PSD Bucuresti, aceasta organizatie ar fi cea mai afectata de schimbarea sistemului electoral. Potrivit social-democratilor, exista un risc real ca PSD sa nu castige nici Primaria Capitalei, dar nici vreo alta primarie de sector daca va exista o coalitie a celorlalte partide impotriva lor. La alegerile din 2016, social-democratii au reusit performanta de a da si primarul general, dar si cei sase primari de sectoare.

„Primarii sunt forta acestui partid. Planul este urmatorul: toti primarii care vor candida la locale vor deschide si lista pentru parlamentare. La fel se va intampla in zonele unde presedintii de Consilii Judetene au notorietate. Primarii si sefii de CJ au un scor peste partid in acest moment, astfel vom trage in sus partidul. Veti vedea pe prima pozitie pe liste primari si sefi de CJ peste tot, legea nu ne poate opri sa candidam pentru ambele functii. Cei care vor fi alesi primari, vor renunta la mandatul de parlamentar”, au declarat surse din PSD pentru Europa Libera.

Loading...

Un exemplu dat este judetul Maramures, unde se ia in calcul ca Sorina Pintea, propunerea pentru primarie sa fie prima pe lista pentru Senat, iar Gabriel Zetea, actualul presedinte al Consiliului Judetean, sa deschida lista pentru Camera Deputatilor. Scenariul se va repeta in toata tara, primarii spunand ca scorul partidului se va ridica prin aceasta strategie electorala.

Social-democratii vor sa organizeze in mai multe judete si referendumuri locale pentru a atrage electoratul. De exemplu, exista ideea organizarii unor referendumuri pentru stimularea natalitatii. Cei din PSD afirma ca s-au inspirat din referendumul lui Iohannis si au vazut cum acesta poate ajuta electoral un partid.

Un scenariu discutat in cadrul sedintelor PSD a fost tergiversarea calendarului din Parlament pentru anticipate. Aceasta varianta este puternic sustinuta de parlamentari. Social-democratii beneficiaza de o majoritate in Birourile Permanente din forul legislativ, de unde ar putea lungi termenele privind noul guvern, daca premierul Orban este demis. Social-democratii sustin ca sunt avantajati de mentinerea la putere a unui premier interimar, deoarece acesta are puteri limitate.

Un nume vehiculat printre social-democrati pentru a fi propus pentru functia de premier este cel al lui Sorin Grindeanu.

Situatia incerta de pe scena politica ii obliga pe social-democrati sa amane o decizie finala privind data Congresului.

Pe lista celor patru prim-vicepresedinti care ar putea aparea dupa Congresul PSD se numara Claudiu Manda, Dragos Benea, Radu Moldovan si Gabriela Firea. Cei patru l-ar seconda pe Marcel Ciolacu in fruntea partidului, dar trebuie sa existe o discutie finala in privinta rolului pe care il va juca Sorin Grindeanu.

Loading...