Planta-minune care creste in Romania si proprietatile ei incredibile! Nu ai voie sa o ocolesti pe timp de primavara!

545

Leurda sau usturoiul salbatic este unul din cei mai puternici detoxifianti pe care ni-i ofera natura. Purifica sangele si are efecte puternice asupra colesterolului, racelilor, starilor depresive, tensiunii arteriale, infectiilor si a asteniei  de primavara. Insa ce e mai important – da o aroma incredibila mancarurilor in care o foloseste. Speram ca te-am convins sa nu o ocolesti!
Leurda, planta pe care nu ai voie sa o ocolesti pe timp de primavara. 3 retete in care sa o incerci

Usturoi salbatic vs usturoi de gradina
Daca te intrebi de ce ai cumpara usturoi salbatic cand abia ce apare si usturoiul verde in gradini si in piete, iti spunem doar atat: vei intelege dupa ce vei incerca leurda. Daca esti una din persoanele care mananca mult usturoi, iti va placea la nebunie pentru ca are o aroma la fel de puternica ca cea a usturoiului, insa gustul este mai delicat.
Sezonul usturoiului salbatic este scurt – se incheie in iunie, asa ca ar trebui sa profiti acum!

Cum sa mananci leurda:
In primul rand, pentru ca este o planta verde de primavara, pune-o in toate salatele pe care le faci. Combin-o si cu alte legume de primavara, cum sunt sparanghelul si cartofii noi.

Ouale sunt si ele o alegere foarte buna. Adauga leurda in omleta sau in frittata. Nu in ultimul rand, adauga leurda in supele si ciorbele de primavara.

Iata si 3 retete cu leurda !

Pesto cu leurda

Un pesto de sezon, cu cel mai exotic ingredient al primaverii: leurda, cunoscuta si ca usturoiul salbatic.

Ingrediente
piper negru proaspat macinat, 200g frunze de leurda, sare de mare, 100g muguri de pin , 120g parmezan, 250ml ulei de masline extra virgin

Metoda de preparare

Pune toate ingrediente-le intr-un blender si amesteca-le foarte bine. Mai adauga putin ulei daca e nevoie.
Pune pesto-ul obtinut intr-un borcan la frigider, unde rezista pana la o saptamana.

Loading...

Humus cu leurda

Adapteaza reteta de humus sezonului de primavara si adauga-i cateva frunze de leurda (usturoi salbatic). Rezultatul te va lua prin surprindere.

Ingrediente

piper negru proaspat macinat, 2 linguri zeama de lamaie, sare, 4 linguri de ulei de masline extra virgin, cateva linguri de apa, 1 mana de usturoi salbatic, 400g naut din conserva

Metoda de preparare

In primul rand, clateste si scurge nautul din conserva. Pune-l in blender cu restul de ingrediente si amesteca bine pana obtii o pasta foarte cremoasa. Gusta si vezi daca mai e nevoie de consimente.

Acest humus merge de minune cu paine prajita. Sa ai pofta!

Supa crema cu leurda

Supa crema cu leurda este o optiune foarte sanatoasa pentru primavara, excelenta pentru a-ti da un tonus de zile mari.

Ingrediente
4 linguri smantana naturala, 1 lingurita pudra de iarba de grau, 700ml stoc de legume, 1 cartof dulce mediu, 4 salote medii, 1 lingura ulei de floarea soarelui, 200g leurda

Metoda de preparare

Incalzeste uleiul intr-o tigaie de dimensiune medie, la foc mic, adauga salotele si putina apa si lasa-le sa stea pe foc pana se inmoaie.

Adauga cartoful dulce, soteaza-l cateva minute, apoi toarna aici supa de legume. Pune totul la fiert si amesteca timp de 15 minute, pana ce cartoful dulce se inmoaie.

Intre timp, amesteca pudra de iarba de grau cu smantana intr-un bol mediu.

Scoate tigaia de pe foc si toarna totul intr-un blender. Amesteca foarte bine pana devine cremos. Adauga aici frunzele proaspete de leurda si amesteca din nou.

Asezoneaza dupa gust si toarna supa in patru boluri. Pune cate o lingura de smantana in fiecare bol si serveste cat e fierbinte.

Loading...