PERICOL pentru consumatori: peste vechi decongelat, vandut pe post de produs proaspat.Tu stii ce mananci?

104

Cateva ore petrecute in magazine ne-au fost suficiente ca sa intelegem ca multora dintre comerciantii de peste nici prin gand nu le trece sa-si respecte consumatorii. In schimb, multi dintre ei recurg la tot soiul de trucuri pentru a-i induce pe oameni in eroare si pentru a-i convinge sa cumpere tot soiul de produse de calitate incerta, care le-ar putea pune sanatatea in pericol.

Pestele proaspat e considerat un aliment sanatos, pe care medicii si nutritionistii nu obosesc sa-l recomande. Din pacate, comerciantii de la noi folosesc abuziv termenul „proaspat”, asa ca aceasta denumire nu mai este, neaparat, o garantie a calitatii unui produs. In aceasta situatie, oamenii au nevoie de cat mai multe informatii pentru a se asigura ca pestele pe care-l pun pe masa e intr-adevar, un aliment care le face bine. Iar autoritatile responsabile ar trebui sa le garanteze acest lucru,scrie ziare.com.

Proaspat inseamna, cel mai adesea, refrigerat

Consumatorul ar trebui sa stie, mai intai, ca – in afara cazului in care este inca viu – pestele din piete si supermarketuri pe care ne-am obinuit sa-l numim proaspat a trecut deja printr-un proces de conservare numit refrigerare. Asta inseamna ca, in primele minute de dupa capturare, pestele a fost racit pana aproape de punctul de inghet, ca sa i se mareasca valabilitatea de la doar cateva ore pana la cateva zile.

Din fericire, refrigerea facuta asa cum trebuie nu e daunatoare pentru sanatatea consumatorului. In plus, e necesara. In lipsa ei, pe piata din Romania, pestele din tari mediteranee sau nordice n-ar putea ajunge decat congelat. Iar congelarea – spun multi dintre nutritionistii cu renume de la noi – strica textura carnii de peste si o saraceste in nutrienti.

Oricum ar fi, faptul ca pestele e refrigerat ar trebui mentionat pe eticheta, alaturi de alte informatii utile pentru consumator. Printre acestea, in afara de denumirea sortimentului de peste si a pretului, se numara: tara din care provine pestele, data la care expira, mediul in care a trait si felul in care a fost el pescuit.

Legea prevede deja afisarea celor mai multe dintre aceste informatii pe eticheta pestelui, dar autoritatile statului nu reusesc sa asigure aplicarea ei si sa-i determine pe comercianti sa-si informeze corect si complet consumatorii.

Pericol pentru consumatori: peste vechi decongelat, vandut pe post de produs proaspat

Cele cateva minute in care ne-am plimbat prin piata de peste de la Obor ne-au fost suficiente ca sa intelegem ca ne aflam intr-un loc in care consumatorul nu are nicio sansa sa afle ce cumpara. Aproape fara exceptie, comerciantii din Obor trec pe eticheta pestelui – indiferent de unde si cand ar fi fost el adus – doar doua informatii: numele produsului si pretul. Mai mult chiar, parte dintre comercianti nu doar ca nu-si informeaza corect consumatorii, dar le mai pun si sanatatea in pericol, oferindu-le produse care i-ar putea imbolnavi grav.

Spre exemplu, in spatii in care ar trebui pus in vanzare doar peste refrigerat, am gasit macrou care fusese congelat si care se dezgheta treptat, intr-o balta de sange. In mod normal, o asemenea imagine ar trebui sa fie suficienta ca sa puna pe fuga orice consumator. In realitate, insa, oameni lipsiti de posibilitati financiare, care cu greu si-ar permite sa plateasca mai mult de 10 lei pe kilogramul de peste, studiau curiosi macroul, probabil dorind sa-l cumpere.

Macrou care se decongeleaza, vandut ca peste refrigerat
Macrou care se decongeleaza, intr-o balta de sange, la pescariile din Piata Obor. Foto: Ziare.com
Continuarea, mai jos…

loading...

Pe langa faptul ca avea un aspect nesanatos, macroul mai era si insuficient etichetat. In afara de specie si de pret, pe eticheta nu figura niciun cuvant despre tara din care provenea acesta, despre modul in care a fost el pescuit sau despre data de expirare, dupa cum arata, cel mai probabil de mult depasita.

In aceeasi piata, am gasit cateva bucati de cod argintiu. Si acesta era tot expus tot alaturi pestele refrigerat desi, in mod evident, se afla in plin proces de decongelare. In plus, ochii tulburi si infundati in orbite ai pestelui indicau clar acesta e foarte vechi si, deci, e nerecomandat consumului uman. Iar in conditiile in care pe eticheta erau trecute doar specia pestelui si pretul, cine ar fi putut spune daca respectivul cod a fost capturat in apele Atlanticul acum un an sau acum 20 de ani?

Cod argintiu expirat, pus la decongelat alaturi de pestele refrigerat
Cod argintiu stricat, pus la decongelat langa marfa refrigerata. Foto: Ziare.com

Nici macar crapul viu nu e depozitat si etichetat cum trebuie, la Obor. In loc sa fie tinut in acvarii in care – de bine, de rau – sa poata innota si sa isi pastreze vigoarea si calitatile, pestele e lasat pe taraba, intr-o apa adanca de doar cativa centimetri, in care se zbate intre viata si moarte. Cu ochii la acest spectacol crud, multi dintre consumatori trec cu vederea faptul ca pe eticheta produsului nu scrie nimic despre tara de provenienta a acestuia sau despre spatiul in care a fost el crescut.

Crap viu tinut in conditii improprii, la Piata Obor
Crap viu incomplet etichetat si lasat sa se zbata intre viata si moarte, pe taraba, in Piata Obor. Foto: Ziare.com

Etichetarea pestelui lasa de dorit si in supermarketuri

Un lucru e clar: orice sector de peste din supermarket e mai curat decat pescariile pe care le-am gasit in piata de la Obor. Cu toate astea, probleme cu etichetarea pestelui exista si in marile magazine.

Intr-unul dintre ele, spre exemplu, am constatat ca informatiile de pe etichete se sterg usor, lucru care nu-i deloc in interesul consumatorului. In plus, etichetele erau partial ingropate in gheata, astfel incat nu-i permiteau condumatorului sa afla prea multe lucruri despre pestele pe care urma sa-l cumpere.

Eticheta de peste refrigerat ingropata in gheata
De pe o eticheta partial ingropata in gheata n-ai cum sa citesti toate informatiile despre pe produs. Foto: Ziare.com

Nu in ultimul rand, etichetele erau incomplete, continand informatii doar despre: specia pestelui, pretul si data de expirarea a acestuia (inscrisa, insa, intr-o sectiune a etichetei numita „calibru”) si tara sa de provenienta. Niciun cuvant, totusi, despre modul in care fusese crescut si capturat pestele.

loading...