Orban despre „obligativitatea” purtarii mastilor:”„Nu poti sa impui aceasta obligativitate…”

168

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminica seara, ca recomanda folosirea mastilor de protectie, insa nu poate fi impusa obligativitatea atata timp cat nu poate fi asigurata capacitatea de productie pentru ca fiecare cetatean sa isi poata achizitiona mastile la preturi rezonabile.

„Nu poti sa impui aceasta obligativitate atata timp cat nu exista o capacitate de productie care sa-i ofere fiecarui cetatean posibilitatea de a achizitiona la preturi decente, preturi rezonabile, cantitatile de masti necesare. Sigur ca exista aceasta recomandare, dar cine se apuca sa impuna aceasta obligativitate fara sa ofere cetatenilor posibilitatea de a gasi aceste masti… Aici improvizatiile nu cred ca fac bine. Pentru cetateni trebuie asa numitele masti chirurgicale care ofera un grad de protectie important si care nu sunt pentru intrarea in contact apropiat cu persoane asupra carora exista riscul sa fie infectate”, a declarat Orban, intr-un interviu la Digi 24, citat de Digi24.

Premierul a mai spus ca se discuta cu reprezentantii unor companii pentru acreditare astfel incat sa poata produce masti.

Loading...

„Sunt deja producatori romani care fabrica astfel de masti chirurgicale, de asemenea am discutat cu companii care se implica in mod voluntar. (…) Incercam sa acreditam noi companii pentru a creste productia interna si putem impune astfel de obligatii atunci cand avem o cantitate suficienta accesibila pentru cetateni, nu in perioada actuala in care efectiv aceste masti nu se gasesc si mai ales si atunci cand se gasesc, se gasesc la preturi foarte mari. Sigur ca este bine sa se poarte masti, nu poti sa impui o astfel de obligatie pana cand nu ai o oferta similara. Ei (autoritatile din mai multe judete – n.r.) au dat obligatia de a purta masti oarecum fixand o norma care nu este posibil sa fie respectata”, a afirmat Orban.

Cetatenii din judetul Vaslui vor avea obligativitatea sa iasa din case doar daca vor avea nasul si gura acoperite cu masti de protectie sau alte materiale textile, au decis membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU).

Totodata, potrivit deciziei luate in cadrul CJSU Vaslui, administratorii de magazine, santiere sau alte spatii in care populatia are acces, dar si cei care isi desfasoara activitatea in institutiile publice pot fi sanctionati daca permit accesul cetatenilor care nu sunt protejati.

Loading...