Oamenii lui Dragnea sunt pusi sub urmarire penala.DNA a inceput asaltul…

268

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta ca a fost inceputa urmarirea penala a fostului vicepremier Sevil Shhaideh, in prezent consilier al premierului Viorica Dancila, pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in dosarul „Belina”. De asemenea, a fost inceputa urmarirea penala si impotriva unui director din Ministerul Dezvoltatii si Regionale si Administratiei Publice si a fostului sef al Consiliului Judetean Teleorman Adrian Gadea.

Procurorii spun ca in 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

DNA a anutat miercuri seara ca s-a dispus schimbarea incadrarii juridice si punerea in miscare a actiunii penale fata de Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, si fata de Ionela Stoian (fosta Vasile) director in MDRAP, tot pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.

De asemenea, s-a dispus schimbarea incadrarii juridice si extinderea actiunii penale in cazul fostului presedinte al Consiliului Judetean Teleorman Adrian Ionut Gadea, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si participatiei improprii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave.

Conform procurorilor DNA, in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 de hectere), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptata H.G. 943/2013, act prin care au fost incalcate o serie de dispozitii legale. Fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin Hotarare de Guvern, ci doar prin lege.

Procurorii DNA spun ca in perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, in calitate de secretar de stat, Sevil Shhaideh, a initiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare si a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de Hotarare de Guvern (H.G. 943/2013), precum si nota de fundamentare pe care a semnat-o, in calitate de initiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor parti din Insula Belina si Bratul Pavel catre domeniul public al judetului Teleorman si administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Aceasta, in conditiile in care Sevil Shhaideh cunostea ca in acest mod intocmeste acte care incalca o serie de dispozitii legale, respectiv Constitutia, Legea apelor, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica, O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale „Apele Romane”, Legea 24/2000.

Mai mult, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei formulasera observatii pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau ca exista aspecte de nelegalitate in ceea ce priveste transferul, aspecte care au fost ignorate, mai arata DNA.

La randul sau, Ionela Vasile Stoian, in calitate de director la MDRAP – Directia Juridica, Relatia cu Parlamentul si Relatii Internationale, a sprijinit demersurile nelegale, prin faprul ca nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare (Ministerul Justitiei si cel al Finantelor Publice), nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentari false M.F.P. si M.J. referitor la contactele de inchiriere deja existente.

loading...

Anterior acestor demersuri, suprafete din Insula Belina si Bratul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private si unei persoane.

„Pentru a nu atrage atentia administratiei publice centrale cu privire la existenta unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina si Bratul Pavel, s-a dorit obtinerea unor extrase de Carte funciara „curate”, in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parti Administratia Apele Romane si aceasta societate comerciala. Aceasta activitate a fost coordonata de Gadea Ionut, la data faptei presedinte al CJ Teleorman, care a solicitat Administratiei Nationale „Apele Romane” avizarea favorabila a transferului mentionat, a ignorat existenta extraselor de carte funciara care contineau sarcinile firmei private, a coordonat inlocuirea acestora cu niste extrase de carte funciara noi, care nu mai prevedeau contractele de inchiriere, si-a insusit prin semnatura proiectul de nota de fundamentare in care era trecut, necorespunzator adevarului, ca imobilele nu sunt grevate de sarcini”, mai noteaza procurorii anticoruptie.

De asemenea, in perioada iunie 2013 – septembrie 2013, Gadea a promovat un proiect de hotarare de consiliu judetean privind transferul Insulei Belina si Bratului Pavel in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean, a initiat un proiect de hotarare de guvern retinand, in mod vadit contrar legii, legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va numi H.G. 943/2013, avand cunostinta despre incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza normele de tehnica legislativa, a trimis neoficial catre M.D.R.A.P. documente emanand de la CJ Teleorman in forma de proiect, unele nesemnate si in lipsa adoptarii unei hotarari de consiliu judetean.

Astfel, s-a creat un prejudiciu statului roman de 3.237.800 de lei, reprezentand valoarea totala a celor doua bunuri imobile iesite din patrimoniul statului.

In cursul lunii ianuarie 2014, dupa adoptarea HG 943/2013 prin care se consfintea trecerea Insulei Belina si a Bratului Pavel in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, Adrian Gadea a facut demersuri astfel incat, pe baza HG 943/2013, sa creeze posibilitatea incheierii a trei contracte de inchiriere intre Consiliul Judetean Teleorman, pe de o parte, si o societate comerciala si o alta persoana, pe de alta parte. Contractele, avand ca obiect parti din insula Belina si bratul Pavel al fluviului Dunarea (in suprafata totala de 80 hectare), au fost incheiate pe o perioada de 10 ani, fara organizarea unei licitatii si fara initierea si parcurgerea procedurii de emitere a unei hotarari de consiliu judetean. Ca urmare a acestei din urma fapte, prejudiciul creat in dauna judetului Teleorman este estimat la valoarea de 5.646.237 de lei (defalcat pe contractul nr 1: 2.029.202,09 lei, contractul nr. 2: 2.743.880,93 lei si contractul nr. 3: 842.364,76 lei), ceea ce reprezinta si folosul obtinut de beneficiarii contractelor de inchiriere, mentioneaza DNA.

Se cere SUSPENDAREA vizei de intrare în SUA a lui Dragnea. Solicitarea a fost făcută în baza unui decret emis de preşedintele Donald Trump

loading...