O nouă tulpină virulentă de meningită, capabilă să se transmită prin contact sexual ! Cum te poți feri de ea

743

Cercetătorii au identificat o nouă tulpină virulentă de meningită, capabilă să se transmită prin tractul urogenital, nu așa cum se face în mod obișnuit, prin secreții respiratorii sau salivare.

Noua tulpină prezintă modificări care îi permit să crească fără oxigen, un fenomen rar întâlnit la meningococi, dar care se regăsește la gonococi aflați la originea unei infecții sexuale transmisibile.

Potrivit lui Muhamed-Kheir Taha, unul dintre autorii studiului, care lucrează pentru Institutul Pasteur, infecțiile urogenitale cu meningococ au fost deja observate în trecut „dar au fost rare, iar tulpina implicată nu era foarte patogenă”.

Loading...

Adaptându-se transmiterii sexuale, noua tulpină observată este în schimb „înalt patogenă” și „invazivă” (adică, pătrunde în fluxul sanguin și se extinde spre alte organe), a precizat specialistul.

Descoperind mecanismul genetic implicat în transmiterea sexuală a meningococului C, cercetătorii confirmă importanța campaniilor de vaccinare destinate categoriilor de populație care prezintă cel mai mare risc.

În mai multe țări europene, printre care Franța, se recomandă vaccinarea împotriva meningococului C la copii și adolescenți.

Loading...