O nouă propunere socantă a Guvernului PSD , ca să țină romanii in țară cu forța…

323

Guvernul PSD-ALDE realizeaza pe zi ce trece ca ceea ce ofera nu doar ca nu ii ajuta pe romani, ba ii face sa isi ia lumea in cap si sa plece unde vad cu ochii. Asa ca a inceput sa nascoceasca tot felul de masuri prin care sa isi tina cetatenii cu forta in tara.

Dupa ce ministrul de Finante Eugen Teodorovici a anuntat senin ca le-a propus omologilor sai din UE sa limiteze dreptul la munca, astfel incat romanii sa poata sa lucreze intr-o alta tara maxim 5 ani, dupa care fie isi cauta de munca in alta tara, fie se intorc la ei acasa, acum si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, are o idee prin care medicii tineri sa fie legati de glie.

„In acest moment, in Romania exista in jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurala neocupate. Ne gandim la un act aditional la contractul de munca pe care fiecare rezident il are cu spitalele unde presteaza, avand in vedere ca ei sunt platiti din bugetul de stat, finantati direct din bugetul MS. Ne gandim la o modalitate de a-i face sa stea un anumit numar de ani in tara pentru ca, stiti foarte bine, in urma aplicarii Legii salarizarii salariile rezidentilor au crescut considerabil”, a spus Pintea la o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Ea a afirmat ca anul acesta a fost suplimentat numarul de locuri la rezidentiat pentru specialitatile deficitare – medicina de familie si epidemiologie.

„Eu cred ca vocational s-au inscris doar sase, ceilalti nu s-au inscris, decat au accesat la un loc, pentru ca au avut medie mai mica, din cauza salariilor. Marindu-se salariile mult la medicii specialisti, partea de medicina de familie a ramas oarecum in urma, dar am precizat de nenumarate ori – vom incerca sa facem un echilibru, va trebui sa facem acest echilibru. Sa nu uitam ca au fost momente in care medicii de familie erau mult mai bine platiti decat un medic specialist, de exemplu”, a mai sustinut ministrul.

Ceea ce nu spune Sorina Pintea este ca, desi salariile medicilor au crescut, aceasta masura a dus ca peste 80% din bugetele spitalelor sa fie destinate doar platilor salariilor, astfel ca s-a ajuns ca pacientii sa fie si mai prost tratati. Nu mai sunt bani de investititii, de reparatii si nici de medicamente, pacientii fiind trimisi sa si le cumpere singuri de la farmacie.(Continuarea, mai jos …)

Loading...

Aceasta situatie a fost semnalata de medici inca de cand PSD se lauda cu „triplarea” salariilor. Pe langa faptul ca promisele „salarii occidentale” s-a dovedit ca nu sunt chiar asa, medicii spuneau ca nu doar salarizarea ii face sa isi practice meseria peste hotare, ci mai ales conditiile. Pentru un medic, sa vada ca pierde pacientul desi putea fi salvat este de nesuportat. Iar aici, sistemul public de sanatate din Romania, mai are mult de lucrat, dar nu face niciun pas inspre asta.

Ministrul roman de Finante Eugen Teodorovici a prezentat marti o ipoteza halucinanta, in care romanii care lucreaza in strainatate sa aiba un singur permis de munca, valabil pentru o perioada limitata de timp, dupa care sa fie fortati sa isi caute un loc de munca in alta tara.
Mai mult, Teodorovici s-a dus cu aceasta propunere in fata ministrior de Finante din UE.“Eu am ridicat problema asta si la nivelul colegilor mei, ministrii de finante din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictiva sau de alta natura aceasta masura, dar asta este. Trebuie sa invatam la nivel european ca, cu cat o zona devine mai saraca, alta devine mai bogata, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie sa fie cu adevarat acea coeziune sociala, nu incarci si intaresti partea de Vest si lasi restul de Europa din fel de fel de conditii, in afara”, a spus ministrul Finantelor, citat de HotNews.ro.

Asadar, cum o piata libera, competitiva, unde statul ofera conditii angajatorilor, nu da fiscalitatea peste cap din luna in luna si asigura infrastructura decenta este ceva ce membrii PSD si ALDE resping din start, propunerea lui Teodorovici este limitarea dreptului la munca.

„In ce sens? Iar vad stiri ca Teodorovici vrea sa reformeze Europa. Nu domnule, permisul de munca sa fie acelasi ca si timp in toate statele. Nu mai ai voie, dupa primul permis, sa-ti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi in Europa. Asa, daca ajunge in Germania si tot primeste drept de munca, deci nu o sa se intoarca in veci in Croatia, Romania de unde a plecat. Maxim 5 ani si, la revedere, sa te duci in alta tara sa iti cauti loc de munca”, si-a expus Teodorovici ideea.

Loading...