Mesajul talibanilor dupa atacul de la Kabul , in care si-a pierdut viata un român

169

Un membru al misiunii diplomatice româneşti la Kabul a murit, iar un altul a fost grav rănit în urma unui atac terorist petrecut în capitala Afganistanului.

Potrivit Ministerului nostru de Externe, românul ucis în atentat avea 43 de ani şi era membru al echipei de securitate a ambasadei. Şefa diplomaţiei de la Bucureşti, Ramona Mănescu, a spus că atacul a vizat ambasada României, alături de alte misiuni diplomatice din acelaşi complex de clădiri.

Bărbatul care a fost rănit grav urmează să fie transportat la un spital din Europa.

Atacul s-a petrecut luni seara, la ora locală 21.45. Talibanii au vizat complexul rezidenţial Green Village aflat undeva în zona de N-E a Kabulului, relativ aproape de aeroport.

Green Village este un complex rezidenţial securizat, destinat doar străinilor, unde accesul este foarte dificil, chiar imposibil pentru localnici. Conform site-ului propriu, complexul adăposteşte sedii de firme şi organizaţii neguvernamentale, dar şi spaţii de cazare, terenuri de sport şi restaurante.

Tot complexul este înconjurat de un gard imens de beton. Camionul încărcat cu explozibil a intrat într-un gard, pe latura vestică şi a distrus o bună parte din el. S-a produs astfel o breşă prin care atacatorii au intrat în complex şi au început să tragă la întâmplare. Potrivit martorilor, schimbul de focuri a durat câteva ore. Explozia a fost devastatoare. A creat un crater uriaş în şosea şi a distrus zeci de clădiri pe o rază de câteva sute de metri.

Românul ucis lucra la ambasada noastră din Kabul. Avea 43 de ani şi făcea parte din structura de securitate a ambasadei.

Ramona Mănescu, ministru de Externe: „Un al doilea a fost grav rănit, a fost operat la un spital dintr-o bază militară din zonă şi în momentul în care medicii ne vor da acordul îl vom transporta în Europa.”

Reprezentantul României la Kabul şi întreg personalul diplomatic a fost mutat într-o bază militară.

Între timp, autorităţile fac eforturi pentru a-l aduce cât mai rapid pe românul rănit într-un spital din Europa.

Gabriel Leş, Ministrul Apărării: „Încercam să îl transferăm cât mai curând posibil în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pe românul nostru.”

Loading...

Atacul a fost revendicat de talibani, temuta mişcare fundamentalistă musulmană implicată în numeroase atentate teroriste în Afganistan. Într-un comunicat, aceştia au anunţat că atacul ar fi o ripostă la bombardamentele americane şi ale aliaţilor lor.

Ştefan Coman, care a participat ca expert în organizarea alegerilor din Afganistan, descrie strada pe care este amplasat Cartierul Verde drept una dintre cele mai periculoase din Kabul.

Ştefan Coman, expert în procese electorale post-conflict: „Acest complex, care este un fel de fortificaţie, este pe una dintre cele mai periculoase străzi, se numeşte, Geala Labad. Deci clădirile astea sunt făcute pe suport metalic, nu sunt din zid, dar suflul acelei explozii a făcut să zboare, ferestrele cu totul, să iasă uşile, practic au făcut să cadă tot.”

Atentatul a fost posibil, spun analiştii, şi ca urmare a retragerii previzibile a trupelor americane din Afganitan. Preşedintele Donald Trump a sugerat recent că îi va aduce acasă pe soldaţii americani lansând practic, o invitaţie talibanilor.

Dan Dungaciu, analist politic: ,,Imaginaţi-vă că o unitate militară începe retragerea, la un moment dat pleacă trei sferturi de personal, mai rămâne puţin personal la bază pentru a asigura logistică, în momentul ăla unitatea respectivă devine vulnerabilă. Şi talibanii ştiu foarte bine asta. Trebuia să fie un semnal de alarmă şi de avertizare pentru cei care sunt acolo.”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate pentru familiile afectate.

,,Condamn cu fermitate atacul terorist laș care, din păcate, a pus capăt vieții unui cetățean român și a rănit grav un alt cetățean român din cadrul Ambasadei României la Kabul. Transmit condoleanțe familiei îndoliate și urez însănătoșire grabnică cetățeanului român rănit în același atentat. Reiterez angajamentul nostru profund pentru combaterea terorismului la noi internațional”, a transmis președintele.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a condamnat atacul, şi a spus că acesta nu va afecta angajamentul României de a lupta împotriva terorismului, alături de partenerii noştri internaţionali.

Capitala afgană este vizata frecvent de atacuri teroriste, cele mai multe dintre ele revendicate de talibani. Numai în această săptămână au avut loc trei atentate, soldate cu zeci de victime.

 

 

Loading...