Un medic și-a publicat fluturașul cu salariul pe Facebook,alături de mesajul: „Nu putem fi ipocriți”

2238

Anca Mureșan e medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca și și-a publicat fluturașul de salariu pe Facebook, ca să arate că într-adevăr salariile medicilor au crescut substanțial în ultima lună: câștigă 11.200 de lei, cu tot cu o gardă suplimentară într-o zi de sâmbătă. „Așa cum am spus, revin cu fluturașul pe care l-am primit azi. Acesta este venitul meu net pe martie 2018, salariu+ 1 gardă suplimentară de sâmbătă: 11.242 Ron, scrie actualdecluj.ro.

Ținând cont că am postat de curând că venitul meu pe luna trecută a fost de 6065 Ron, nu pot să nu spun că venitul meu aproape s-a dublat. Este un pas inainte, sunt încă multe de făcut și corectat, însă nu putem fi ipocriți și să nu recunoaștem măririle acordate”, a notat aceasta.

Potrivit celor 2 fluturași de salariu publicați (unul pentru salariul brut de bază, iar unul pentru venitul brut obținut pentru o gardă), medicul a obținut în luna martie un venit brut de 18.949 de lei, adică un venit net de 11.242 de lei.fluturaș de salariu medic

„Așa cum am spus, revin cu fluturașul pe care l-am primit azi. Acesta este venitul meu net pe martie 2018, salariu+ 1 gardă suplimentară de sâmbătă: 11.242 Ron. Ținând cont că am postat de curând că venitul meu pe luna trecută a fost de 6.065 Ron, nu pot să nu spun că venitul meu aproape s-a dublat. Este un pas înainte, sunt încă multe de făcut și corectat, însă nu putem fi ipocriți și să nu recunoaștem măririle acordate”, a scris pe Facebook Anca Mureșan.

După ce salariile medicilor și asistenților din România au fost mărite de la 1 martie, unele organizații sindicale au anunțat proteste de amploare și au amenințat cu greva generală, susținând că, în realitate, creșterile salariale nu sunt deloc așa de mari pe cât a susținut Guvernul, ba chiar ar exista și cazuri în care veniturile medicilor sunt mai mici deoarece anumite sporuri au fost plafonate.(DETALII , mai jos …)

Loading...

De asemenea, sindicaliștii sunt nemulțumiți și deoarece salariile celorlalți angajați din sistemul medical (infirmieri, brancardieri, îngrijitori etc) nu au fost mărite.

Ulterior, medicul Anca Mureșan a revenit cu precizări suplimentare legate de postarea sa, care a generat o amplă dezbatere în mediul online: „Pentru că postarea mea cu fluturașul de salariu naște fel și fel de păreri, dacă contează și vă interesează vreau să transmit câteva clarificări: Nu sunt simpatizant PSD… nu am fost și nu mă preocupă acest aspect. Prin postarea mea am dorit doar să risipesc haosul creat cu aceste măriri salariale atat de mult trâmbițate. Am fost mințiți de PSD, prin faptul că aceste măriri nu sunt așa cum s-a promis, salariul meu nu este de 3.600 €, de asemenea sunt colegi care nu au beneficiat de creșteri, ci de scăderi salariale, s-au promis spitale, dar nu le construiește nimeni…corupția roade din temelii acest sistem de prea multă vreme, nepermis de multă…”.

„Medicii au fost umiliți zeci de ani prin salariile jenante pe care le-au primit, drepturile lor au fost încălcate adeseori și frica a dominat totul… Nu pot vorbi în numele nimănui, pot spune doar că acum atât am primit eu, un medic care nu ia șpagă si pentru care această mărire contează. Poate este iluzorie, poate în câteva luni nu vor mai fi bani de salarii sau euro va crește atat de mult încât nici nu vom mai simți aceste creșteri. Sunt multe inechități salariale apărute odată cu aplicarea acestei legi, așa încât cred că bătălia trebuie continuată. Sistemul sanitar românesc trebuie restructurat și reformat… nu trebuie să inventăm roata, avem destule modele în jurul nostru, trebuie doar să existe dorință”, a mai spus ea.

Postarea doctoriței a stârnit o întreagă dezbatere după ce a fost distribuită de zeci de persoane. Aceasta a relatat cum în urmă cu câteva zile fiica unei paciente operate de ea a insistat să-i înmâneze doctoriței o sumă de bani, „o mică atenție”.

„Am intrebat-o câți ani a muncit mama și câți bani a plătit pentru asigurările de sănătate, pentru ca atunci când va avea nevoie de servicii de sănătate să le primească gratuit… 28 de ani grei de muncă, acum cu o pensie de 500 Ron, vroia să mă plătească. Nu mai merge așa…datoria statutului român este să își respecte cetățenii, medicii au primit niste salarii decente începând cu aceasta lună, așa încât de acum, dragi colegi, atunci când întindeți mâna după plic, uitați-vă în ochii celui din față”.Așa cum am spus, revin cu fluturașul pe care l-am primit azi. Acesta este venitul meu net pe martie 2018, salariu+ 1 gardă suplimentară de sâmbătă: 11.242 Ron

Loading...