Mărturia unui iranian , despre conflictul dintre Iran si SUA :”De fapt , e totul un teatru. E un joc…”

113

Mehrzad Moghazehi a povestit cum văd și cred iranienii obișnuiți prinși în conflictul dintre Teheran și Statele Unite. El este iranian și unul dintre concurenţii ajunşi în semifinala primei ediţii MasterChef.

Imagini pentru MEHRZAD MOGHAZEHI

„Situația este foarte tristă în Iran, poporul nu trăiește deloc bine. Avem embargo pus, economia e la pământ, bugetul lipsește. Acum o lună și jumătate au fost niște conflicte, s-au revoltat milioane de oameni, peste 1500 de oameni au fost omorâți. Gândește-te că tu te trezești într-o dimineață de duminică și vrei să te duci la munte. Te duci la benzinărie să bagi benzină. Benzina de 6 lei s-a făcut 18 lei peste noapte, fără să fii anunțat. Și clasa medie e afectată. E ca și în România, unde se irosesc bani pe chestii neimportante.

Oamenii care ies la protest o fac pașnic. Totuși ei au fost împușcați de poliție. Oamenii care au ieșit la înmormântarea lui Soleimani, unii dintre ei au ieșit din convingere. Dacă trăiești într-o familie conservatoare, islamistăm, ești rupt de realitate, nu te uiți la televiziunile iraniene din străinătate și te uiți doar la cele din Iran, ești ca pe timpul lui Ceaușescu, el e cel mai bun. La noi vezi numai spălare pe creier. Când mergeam la școală, în curte, recitam din Coran, ne puneau să ridicăm pumnii în sus și să strigăm Moarte Americii și Moarte Israelului. Asta ne învață. Eu am avut noroc cu tata care a luat decizia să plecăm din țară.

Loading...

Din lipsă de informare, oamenii spun că noi suntem arabi. Noi suntem persani, vorbim persană. Avem doar religia comună, suntem musulmani. Așa cum și voi sunteți creștini, la fel ca spaniolii, italienii. Un iranian adevărat se întristează când e băgat în aceeași oală cu arabii.

Nu există speranță de schimbare cu moartea lui Soleimani pentru că vine altul în locul lui. Cred că omul prinsese prea multă putere, iar conducătorul religios se temea că poate prelua Soleimani puterea, cred că a fost un joc de culise. În Iran e considerat martir, dar cred că mulți se bucură de plecarea lui de pe lumea asta. Nu văd de ce trebuie să avem 3 zile de doliu. Conform credinței musulmane, el va ajunge în Rai, va fi totul lapte și miere și va avea 72 de fecioare care îl vor întâmpina.

Eu personal cred că miroase a război. Cred că e un joc al lor, americanii și iranienii, care sunt în tatonări de 40 de ani. Cred că e un teatru. Americanii au bombardat în Irak, iranienii au bombardat tot în Irak. Armele se produc, trebuie să se vândă. Eu urăsc stilul ăsta al americanilor de a acapara tot. America intră în război cu toată lumea, Iranul a intrat în război doar cu Irakul. Știind istoria Iranului, mie nu îmi plac americanii și englezii.”

Loading...