Legăturile lui Dragnea cu oligarhii ruși, sunt chiar sub ochii noștri . IATĂ DOVADA !

959

PSnews.ro vă prezintă în rândurile de mai jos ce NU s-a spus despre legăturile președintelui PSD, Liviu Dragnea, cu oligarhii ruși. Veți vedea mai jos cum dovada este chiar sub ochii noștri.

Alina Mungiu Pippidi a aprins scânteia

Atenția ne-a fost atrasă de interviul acordat marți pentru RFI de către politologul Alina Mungiu-Pippidi, în care președintele Societății Academice din România (SAR) a afirmat următoarele:

„Doamna Kovesi vorbește de mai multă vreme ca un om politic, inclusiv în străinătate: mi-a ajuns la urechi, spunea despre Dragnea că este prieten cu oligarhii lui Putin și așa mai departe. În mod normal, un procuror e mai atent – nu spune lucruri din astea”.

Afirmația venea în contextul în care Laura Codruța Kovesi era acuzată de către Pippidi că și-a radicalizat discursul, transformându-l într-unul de politician, cu atacuri la adversari etc. Ulterior, într-un editorial publicat pe propriul site (România Curată), Alina Mungiu și-a nuanțat poziția, precizând că este vorba despre un simplu zvon. În același timp, politologul a atras atenția că prestația politică a lui Dragnea deviază către putinism – fie și dacă ne uităm la îndârjirea acestuia împotriva ONG-urilor și a lui George Soros.

Follow the money! Cazul ALRO

Dar ceea ce vrem noi acum să scoatem în evidență este posibila legătură a lui Liviu Dragnea cu diverși oameni de afaceri din Rusia, arătând că ideea la care s-a referit Alina Mungiu-Pippidi nu este un simplu zvon.

Dovada se găsește chiar în județul Olt, în fieful lui Darius Vâlcov, traseist pe ruta PDL-PSD, fost primar de Slatina și ex-ministru al Bugetului, în prezent condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani. Vâlcov este cel care a avut grijă să-și construiască în ultimii doi ani și jumătate imaginea de eminență cenușie a PSD-ului (de om fără de care Dragnea nu face niciun pas în zona economică), chiar dacă programul de guvernare care îi poartă semnătura a provocat nenumărate controverse până în prezent.

Acolo, în Olt, principalul angajator este compania SC Alro Slatina SA, deținută de către două companii rusești: Vimetco NV și Conef Gaz SA. Pe 28 iunie, aceste două societăți au anunțat lansarea unei oferte publice secundare pentru vânzarea a până la 53,7% din Alro, potrivit Agerpres. Cele două firme – care dețin împreună aproape 84,19% din producătorul slătinean de aluminiu – speră să obțină peste 2,37 miliarde de lei din tranzacția bursieră. După cum probabil ați observat, demersul de pe Bursa de Valori București (BVB) este însoțit de o campanie insistentă în mass media.

Atât Conef, cât și Vimetco sunt controlate de către miliardarul rus Vitali Macițki, conform Profit.ro.

În iunie 2017, cu aproape o săptămână înainte să fie dat jos de către PSD prin moțiune de cenzură, premierul momentului, Sorin Grindeanu, făcea o aluzie mai mult decât transparentă la legăturile cu Rusia ale tandemului Vâlcov-Dragnea.

„La capitolul de Politică Externă (din raportul de evaluare a PSD – n.red.), printre nerealizări e trecută dezvoltarea relaţiilor cu Rusia. Îmi asum. Ştiam că România e în Uniunea Europeană, iar UE a impus sancţiuni economice Rusiei. Poate că domnul Vâlcov şi ceilalţi ştiu altceva. Şi de-asta trebuie să plec, probabil. Azi s-a dat acea justificare, acel ceaslov… Revin la acel ceaslov prezentat de Vâlcov: rar mi-a fost dat să văd aşa ceva”, afirma Grindeanu în acea vreme, citat de Epoch Times România.

De altfel, Darius Vâlcov este cunoscut în presa centrală pentru repetatele sale luări de poziție de-a lungul anilor, în care pleda pentru menținerea în activitate a ALRO, îndemnând conducătorii companiei să nu recurgă la concedieri.(Continuarea, mai jos..)

loading...

Mai mult: în 2010, Vâlcov cu mâna lui l-a făcut pe Vitaliy Matchitsky cetățean de onoare al municipiului Slatina, după cum a relatat Business24.ro.

Tumultuoasa istorie a privatizării ALRO

Într-un articol din februarie 2018, Mediafax amintește cum privatizarea singurei companii producătoare de aluminiu din România a dus la demararea a două anchete de-a lungul anilor. Cercetările au dus până la persoane cu funcţii importante în stat, însă ambele dosare au fost închise: unul de DIICOT în 2010, altul de DNA, în a doua jumătate a anului 2017.

Procurorii DNA susţineau în perioada 2006 că „reprezentanţii grupului de firme MARCO – în principal, Vitaly Maschitskiy (preşedinte), Valery Krasnov (vicepreşedinte) şi Marian Năstase (director pentru România), beneficiind de sprijinul lui Vadim Benyatov, au fost implicaţi şi continuă demersurile pe diverse canale îndreptate către atragerea în sfera de influenţă şi consolidarea relaţiilor cu diverse persoane din mediul de decizie autohton, în vederea promovării, inclusiv prin mijloace oculte, a afacerilor derulate în ţara noastră, în detrimentul intereselor economice româneşti”. Statul român ar fi fost prejudiciat cu 76,5 milioane de dolari, conform DNA, însă suma reală pierdută ar fi fost de aproximativ 300 de milioane de dolari.

Demersurile celor două parchete nu au fost lipsite de scandaluri. Astfel, fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu (unul dintre cei care instrumentau cazul ALRO) spunea în 2007 că Elena Udrea – pe când era consilier prezidenţial – ar fi intervenit pe lângă Theodor Stolojan să-i ajute pe cei de la Alro să achiziţioneze energie la preţuri infime, iar documentul prin care ruşii de la Marco primeau curent ieftin ar fi fost avizat chiar de către președintele vremii, Traian Băsescu.

Ulterior, Nastasiu şi alt procuror, Angela Ciurea, au acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi – procuror general în acea perioadă – că le-ar fi solicitat să tergiverseze ancheta în cauza Alro. În spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora Kovesi l-ar fi delegat la DIICOT pe controversatul procuror Horia Valentin Şelaru (în prezent judecător), acesta dispunând soluţia neînceperii urmăririi penale în cauza Alro.

În anul 2010, DIICOT a dispus neînceperea urmăririi penale. Faţă de această decizie, Vadim Don Benyatov, inculpat în dosar, a formulat o plângere. În 2011, Curtea Supremă i-a respins ca nefondată acţiunea, decizia de închidere a dosarului Alro aflat pe rolul DIICOT rămânând definitivă.

Tot în 2011, fostul procuror Angela Ciurea a spus, la un post de televiziune, că procurorul general Laura Codruţa Kovesi i-a cerut „să o lase mai moale” cu dosarul privatizărilor.

Tot privind această situaţie a adus lămuriri şi un alt procuror. Angela Nicolae, condamnată definitiv în 2015 la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă într-o altă cauză, a lansat în spaţiul public în urmă cu câţiva ani o scrisoare în care dezvăluia că a fost martora unui episod petrecut între Kovesi şi Angela Ciurea, procurorul DIICOT care se ocupa de Alro. Potrivit lui Nicolae, procurorul general Laura Codruţa Kovesi care, prin atribuţiile sale, avea în subordine DNA şi DIICOT, i-a retras dosarul Alro Angelei Ciurea după ce începuse să descopere implicarea în această afacere a unor oameni politici din zona lui Traian Băsescu.

Discuția rămâne deschisă…

…iar întrebările care persistă este: de ce umblă rușii acum cu limba scoasă după bani în România, ținând morțiș să vândă un pachet majoritar din ALRO prin intermediul BVB? Cât va profita gașca lui Dragnea de pe urma acestei tranzacții? Se vor găsi procurori destoinici la DNA, DIICOT sau chiar PICCJ, care să obțină în instanță măcar redeschiderea dosarului Alro, dacă nu chiar condamnări în această speță?

Legea offshore are implicații și ramificații mult mai extinse decât se bănuia – DOCUMENT

loading...