Klaus Iohannis A SEMNAT ! Angajatii primesc BANI pentru concediu…

1392

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind acordarea voucherelor pentru vacanţă, care prevede ca angajaţii, din sistemul public şi din sistemul privat, să primească vouchere de vacanţă, în limita a 6 salarii medii pe economie, acestea putând fi folosite doar în turismul românesc.

descărcare

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevazute in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, scrie ziare.com.

Legea a fost adoptata, pe 3 iunie, de Camera Deputatilor, cu 303 voturi pentru si 12 abtineri, dupa ce a primit votul senatorilor, pe 12 martie.

Potrivit legii, toti angajatii pot beneficia de vouchere de vacanta, in limita a 6 salarii medii pe economie.

Pe de o parte, angajatii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanta sau de prima de vacanta, pe care angajatorul le acorda in urma negocierii, iar in sistemul public, in urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanta, nu si de bani sau prime de vacanta.

Loading...

Voucherele de vacanta vor fi folosite doar in turismul romanesc.

De asemenea, se introduce un nou sistem, acela al emiterii voucherelor de vacanta pe suport electronic. Cele care sunt tiparite in suport electronic, cat si cele pe suport de hartie vor fi utilizate doar in unitati turistice autorizate de Auoritatea Nationala pentru Turism.

Acest sistem de vouchere de vacanta pastreaza facilitatile fiscale oferite angajatorilor, sunt deductibile si scutite de la plata contributiilor si taxelor salariale.

In plus, emiterea voucherelor de vacanta ramane sub controlul Ministerului Finantelor si va permite intrarea pe piata a oricarui actor care respecta conditiile.

Scopul voucherelor: Relansarea turismului romanesc si protejarea economiei

Toti reprezentanti grupurilor parlamentare au sustinut adoptarea acestor prevederi, aratand ca relanseaza turismul romanesc.

Acordarea voucherelor de vacanta pentru bugetari este obligatorie, a declarat, pe 3 iunie, ministrul Economiei, Mihai Tudose, dupa adoptarea ordonantei privind vouchere de vacanta, aratand ca prevederile vor intra in vigoare in 30 de zile de la promulgare.

Tudose a adaugat ca salariatii de la stat, bugetarii, vor primi aceste vouchere, iar in privinta angajatilor de la societatile private este optionala primirea voucherelor.

„In ceea ce priveste salariatii la stat, bugetarii vor primi aceste vouchere, la privat este optional, poate sa primeasca voucher sau in continuare suma de bani, cel putin anul acesta”, a spus Tudose.

Intrebat daca este obligatorie acordarea voucherelor la stat, Tudose a raspuns; „Da, la stat sunt obligatorii pentru toata lumea”.

„Pana la urma este si un mod de a ne proteja economia. Statul da niste bani pentru vacante, ideea este ca acesti bani sa ramana investiti sau sa fie repusi in circulatie in Romania. Nu sa reglam economiile altor state”, a mai adaugat ministrul Tudose.

Loading...