Jurnaliştii suedezi sunt şocaţi de România : „Este la fel ca în comunism! Bucureştiul e una dintre cele mai sărace Capitale europene“

455

Ajunsă în România pentru a realiza un reportaj despre CSM Bucureşti, club finanţat din bani publici, o echipă a celor de la „Sportbladen“ a rămas cu gura căscată.
Bucureştiul are o sumedenie de lipsuri, însă îşi permite să aloce un buget de 13 milioane de euro, anual, pentru toate secţiile clubului CSM Bucureşti.
Această situaţie aproape unică în Europa a fost remarcată şi de cei de la „Sportbladen“, reportajul lor amplu despre echipa Primăriei fiind preluat de prosport.ro. „Capitala României e una dintre cele mai sărace ale Europei. Cu toate acestea, primarul Bucureştiului plăteşte starurilor suedeze 100.000 de coroane lunar (n.r. – aproximativ 10.400 de euro) din bani publici, pentru handbal“, e introducerea textului despre „Fenomenul CSM Bucureşti“.

Suedezii au remarcat că, în loc să producă banii pe care îi cheltuie, CSM Bucureşti a preluat modelul din perioada comunismului, atunci când „sportul era al Armatei, al Internelor şi, în definitv, al statului“.

loading...

„Sportbladen“ oferă drept exemplu transferul lui Neagu, anunţat de Gabriela Firea, pentru a arăta cum politicienii din România folosesc sportul pentru a-şi creşte popularitatea.

„Primăriţa Gabriela Firea a fost cea care anunţat aducerea Cristinei Neagu la CSM. E şi achiziţia ei, e angajata ei“, au concluzionat ziariştii suedezi.

Aceştia au aflat că, în ciuda faptului că acum traversează o perioadă excelentă, CSM Bucureşti poate avea o viaţă grea, dacă puterea politică se va schimba în România.

Chiar suedeza Linea Torstensson, legitimată la CSM, le-a confirmat acest scenariu: „Soarta clubului depinde de factorul politic. Dacă vine un nou partid…Primarul a semnat pentru moment un acord care garantează finanţarea pentru următorii ani“.

Un alt suedez, antrenorul Per Johansson, a recunoscut că, de-a lungul carierei, n-a văzut nicăieri condiţii financiare ca la CSM: „În toată cariera mea, nu m-am apropiat niciodată de sumele pe care le-am încasat, salariu, de la CSM“.

Totuşi, Cristina Vărzaru a încercat să explice de ce nu e o problemă foarte mare faptul că Bucureştiul, un oraş cu multe lipsuri, alocă un buget uriaş sportului: „Nu există investiţie privată fără bani publici. Banii ăştia înseamnă mult pentru lumea handbalului, dar, raportat la bugetul Bucureştiului, vorbim de 1% din buget. Nu cred că ar trebui să fie o problemă, dacă ceilalţi 99% sunt distribuiţi aşa cum trebuie“.

loading...