Iata de ce toţi românii SUNT FURAŢI la factura de curent! JAF DE UN MILIARD de euro!

1225

Exact din 1 februarie, de când patru agregate de la Porţile de Fier s-au stricat şi au fost scoase din funcţiune pentru reparaţii, România a început, zilnic, pe anumite intervale orare, să fie net importatoare de electricitate. Doar când bate puternic vântul revenim la statutul de exportatori, graţie centralelor eoliene. Importurile de energie pot reprezenta şi un avantaj, dacă ne gândim că pieţele de unde o aducem au preţuri mai mici decât locale. Această situaţie va mai dura măcar o lună.

Începând cu 1 februarie 2016, când 30% din capacitatea hidrocentralei Porţile de Fier, cea mai mare din ţară, a fost indisponibilizată, România a început să importe curent. Încă destul de timid, şi mai ales în zilele în care nu bate vântul. Dar ceea ce, până la 1 februarie, era doar o raritate, pe putere medie orară, de o săptămână, începe să fie o realitate zilnică.

Loading...

Deficitul de energie din piaţă provocat de defectarea a patru agregate de la Porţile de Fier a început să fie acoperit cu importuri. În zilele cu vânt puternic, precum ieri, importurile nu sunt necesare, pentru că 2.000 – 2.500 de MWh aduşi de eoliene sunt mai mult decât suficienţi să acopere deficitul de 450 de MWh de la Hidroelectrica. Când vântul nu bate, aşa cum a fost săptămâna trecută, apar importurile. Or, până acum o săptămână, importurile nu apăreau nici în cazul în care producţia de energie eoliană era 0, pentru că Porţile de Fier mergeau la întreaga capacitate. Faptul că România importă curent nu este neapărat un lucru rău. Odată pieţele de energie din Cehia, Slovacia, Ungaria şi România interconectate, acum doi ani, energia ieftină din oricare din aceste patru pieţe migrează către piaţa cu energia cea mai scumpă sau cu cea mai mare cerere. Practic, operatorii economici din România pot cumpăra energie din import la un preţ chiar mai mic decât cel pe care l-ar oferi Hidroelectrica.

În imaginea alăturată, puteţi vedea graficul producţiei şi consumului de energie din România, începând cu 1 ianuarie şi până în prezent.

 

 

Loading...