Iata ce boli se ascund in spatele transpiratiei excesive

415

Principalul rol al transpiratiei este acela de a mentine temperatura organismului la un nivel constant de 37 grade C – mecanismul fiind denumit termoreglare. In caz de supraincalzire, glandele sudoripare primesc de la creier „comanda” de a transforma excesul de caldura in apa, care este apoi eliminata prin pori, in acest mod organismul „scapand” si de o parte din toxinele din sange,scrie bzi.ro.

transpiratie-excesiva

loading...

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) poate fi o reactie de aparare in conditii de expunere a organismului la caldura intensa ori efort fizic prelungit. Dar, in cele mai multe cazuri, ea este manifestarea unor afectiuni severe.

Transpiratia prezinta particularitati in functie de afectiunea in care apar:
In pneumonie – la debut, transpiratiile sunt abundente asociate cu hipertermie
In TBC pulmonar – transpiratiile sunt nocture
In rahitism – transpiratia apare in regiunea occipitala, frontala, perinazal
In tireotoxicoza – apare predominant la nivelul palmelor si in regiunea capului
In menopauza – transpiratia este insotita de valuri de caldura
La diabeticii netratati sugereaza o hipoglicemie sau compa hipoglicemica
La tineri cu tulburari vegetative, transpiratiile apar la nivelul fetei, palmelor si plantelor

Transpiratia abundenta isi poate face aparitia subit in infarctul miocardic, cresteri bruste ale valorilor tensiunii arteriale.

Asa-numitele transpiratii reci apar in criza de angina pectorala, in colica renala, biliara, dar si stari nervoase, frica si chiar oboseala.

Atunci cand se constata aparitia hiperhidrozei, primul pas trebuie sa fie prezentarea la medicul de familie. El poate cere efectuarea unui set uzual de analize pentru o evaluare mai exacta, dupa care e indicat un consult de specialitate. Puteti fi inrumat spre dermatolog, endocrinolog, neurolog, medic de medicina interna sau chiar psiholog.

loading...