Furtună supercelulară în România: Situația este monitorizată în permanență, de meteorologi

119

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că ciclonul care a lovit Grecia poate ajunge și în România. Specialiștii vor transmite, din timp, avertismente către populație. O furtună supercelulară poate lovi România, iar un astfel de fenomen este studiat, în permanență, de meteorologi.

Situația este monitorizată continuu, a dat asigurări Elena Mateescu, directorul ANM. Dacă va fi cazul, va fi emisă o ”avertizare generală”.

„În funcție de poziționarea nucleului ciclonului vom monitoriza situația, cu siguranță pe parcursul dimineții de sâmbătă, dacă modelele își vor păstra din perspectiva structurii și poziționării acestui ciclon în zona țării noastre care să aducă fenomene meteorologice severe, vom emite o avertizare generală”, a transmis Elena Mateescu, directorul ANM.

„E prematur să ne pronunțăm dacă vom vedea un ciclon asemănător celui din Grecia”, a afirmat directorul ANM, subliniind că meteorologii vor monitoriza situația. „Dacă poziția ciclonului va fi în special pe traiectoria de sud-vest în condițiile în care avem și raport de umezeala din bazinul vestic al Mării Negre, este posibil să vorbim de o intensificare în această parte a țării”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM, informează antena3.ro.

„Dumnezeule! Este o furtună supercelulară mare și înfricoșătoare. În nordul Greciei. În Salonic. Avem o furtună supercelulară uriașă”, a fost mesajul alăturat imaginilor înfricoșătoare, conform digi24.ro. (Contnuarea, mai jos ..)

Loading...

Furtuna supercelulară, ”mama tuturor furtunilor”

Furtuna supercelulară este cel mai rar tip de furtună. Se caracterizează prin curenți ascendenți adânci care se rotesc persistent și care se numesc mezociclon.
Furtunile supercelulare sunt numite frecvent furtuni rotative. Din cauza curenților rotativi ele pot genera ploi torențiale, vânt puternic, descărcări electrice de lungă durată și căderi masive de grindină, informează digi24.ro. Furtuna supercelulară provoacă majoritatea tornadelor violente din lume.

Ce trebuie să faci dacă te surprinde furtuna pe plajă

În cazul în care o vijelie precum cea din Grecia vă prinde pe plajă, trebuie să încercaţi să vă adăpostiţi imediat. Vedeţi umbrelele acestea deschise? Sunt primele care sunt luate de vânt şi vă pot răni. Cele închise sunt mai puţin vulnerabile în faţa vântului, dar şi acestea pot reprezenta un real pericol. Ce ne mai poate lovi la plaja, în caz de furtună? Şezlongurile, nu le ignoraţi, şi sunt chiar mai multe decât umbrelele! Iar în cazuri extreme, acoperişurile smulse de vânt care ne pot omorî.

Directorul ANM, semnal de ALARMĂ: Ciclonul care a lovit din plin Grecia , poate ajunge pe teritoriul românesc

Loading...