EXPLICAŢIILE INCREDIBILE ale meteorologilor, după PRĂPĂDUL din Timiş ! De ce a fost provocat DEZASTRUL ! „Nu s-a mai întâmplat aşa ceva!”

735

Opt oameni au murit, 137 au fost răniți, zeci de acoperişuri au fost smulse de vântul puternic şi o mulţime de copaci prabuşiţi pe şosele. Furtuna care a măturat judeţul Timiş ieri seară nu a durat mai mult de o oră, însă a lovit cu o forţă de neînchipuit.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Gabriela Băncilă, a explicat, la Antena3, fenomenul care a provocat furtuna din vestul ţării.

„Este vorba despre consecinţele dezvoltării unor nori cumulonimbus, nori ce se dezvoltă până la înălţimi foarte mari şi, în anumite condiţii, pot determina manifestări de vreme foarte severe.

Forma cea mai violentă a acestui tip de nor este supercelula. Când un astfel de nor atinge o asemenea intensitate este posibil ca vântul să aibă un aspect rotaţional, fiind posibilă apariţia unei tornade.

Loading...

Un astfel de fenomen nu s-a mai întâmplat în vestul ţării.

Este foarte important să precizăm că ANM, prin atenţionările pe care le emite, vorbeşte despre intensitate, nu despre consecinţe. La ora 14.15 a fost emisă o avertizare meteo pentru părţi din judeţul Timiş şi se vorbea despre rafale ale vântului de 55-60 şi până la 70 de kilometri la oră.

La ora 15.28, AMM a emis o avetizare cod portocaliu ce viza şi zona municipiului Timişoara în care se menţiona că principalul fenomen erau rafalele de vânt de 90km/h.

Vântul înregistrat a fost în limitele pe care meteorologii de la Centrul Naţional de Prognoză le-au emis în cadrul avertizării”, a mai spus şefa ANM.

Loading...