Este RECORD ! Cultura agricola cu care am impresionat Europa…

970

Precipitaţiile abundente din ultima vreme, precedate de temperaturi ridicate au mai redus din entuziasmul specialiştilor UE care prognozau pentru România producţii record pentru grâu, de peste patru tone la hectar. Am putea deveni însă campionii UE din punct de vedere al creşterii producţiei la hectar la floarea soarelui.

Floarea soarelui

Cu un randament estimat de 4 tone de grâu la hectar, fermierii români ar fi putut bate anul acesta un nou record la producţie, anunţau specialiştii Comisiei Europene în raportul lor privind producţia agricolă a UE din luna aprilie. Noile estimări readuc însă producţia de grâu sub pragul de 4 tone la hectar, deşi culturile arată încă foarte bine, scrie economica.net.

Loading...

În schimb, veştile sunt mult mai bune pentru floarea soarelui. Potrivit ultimei prognoze, producţia ar putea urca anul acesta la 1,79 de tone la hectar, cu 32,2% mai mult decât anul trecut. Ar fi cea mai mare creştere de randament la hectar pentru un stat membru, înaintea Austriei pentru care se prognozează un plus de 30,5% şi a Bulgariei (plus 21,9%).

 

Primii la suprafaţă şi producţie, penultimii la randament

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică aferente anului trecut, România este statul european cu cea mai mare suprafaţă de teren cultivată cu porumb (1 milion de hectare),  aproximativ o pătrime din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui aparţinând ţării noastre. Are, de asemenea, cea mai mare producţie totală (23% din total, adică în jur de 1.7 milioane de tone). Urmează Bulgaria, Estonia, Franţa şi Ungaria.

Cu toate acestea, la randament suntem penultimii între cele cinci state state care produc 91,5% din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui în UE.

Continuarea pe economica.net.

Loading...