De ce este periculos sa fii nas. De ce multi dintre cei care au fini ajung in iad…

896

Precum la Taina Sfantului Botez, mirii ce urmeaza a se cununa sunt insotiti de nasi sau nuni. Acestia asista pe finii lor la Logodna si la Cununie, implicandu-se si participand activ la savarsirea acestor doua slujbe.

Ei mai indeplinesc impreuna cu preotul anumite gesturi sau acte liturgice, intre care punerea inelelor in degetele mirilor, la Logodna, si punerea si luarea cununiilor de pe capetele mirilor, la Cununie.

De asemenea, ei tin lumanarile, de o parte si de alta a mirilor, nasul in partea dreapta a mirelui si nasa in partea stanga a miresei. Aceste lumanari sunt un simbol al luminii sau al caii celei adevarate pe care trebuie sa mearga viitorii soti.

Astfel, nasii se angajeaza sa le fie garanti sau chezasi ai seriozitatii si trainiciei vietii de familie pe care cei doi tineri o incep.

Nasii au un rol foarte important, deoarece ei devin parinti sufletesti si spirituali ai finilor, renascandu-i pe cei ce formeaza un nou si unic trup al familiei. Avand in vedere aceasta calitate deosebita a nasilor, traditia bisericeasca cere ca nasii sa indeplineasca anumite calitati sau conditii.

Loading...

In primul rand, ei trebuie sa fie ortodocsi, sa cunoasca bine credinta ortodoxa, Crezul, Catehismul Ortodox, Sfanta Scriptura si sa mearga regulat la Biserica. Pe de alta parte, se recomanda ca nasii sa fie mai in varsta decat mirii, pentru a avea mai multa autoritate in fata lor si mai multa experienta de viata, din care sa impartaseasca si viitorilor soti.

Parintii nu pot fi nasii propriilor copii

Astfel nu se diminueaza seriozitatea institutiei nasiei, iar respectul finilor fata de nasi este mai mare. In al treilea rand, cat priveste persoanele care pot sa indeplineasca calitatea de nasi, acestea pot fi rude apropiate: frati, surori, veri si cumnati.

Parintii nu pot fi nasii propriilor copii si, de asemenea, calugarii nu pot indeplini aceasta calitate.

In al patrulea rand, nasii trebuie sa fie cununati si sa aiba o viata morala exemplara. Nu pot fi nasi cei ce traiesc in concubinaj, in desfranare, cei ce nu vor sa aiba si sa creasca copii, cei betivi, divortati si cu nume rau in societate.

Nasii trebuie sa se aleaga dintre cei mai buni si mai evlaviosi crestini, indiferent de starea lor sociala, pentru ca nasii sunt povatuitori duhovnicesti ai finilor lor si au mai mari indatoriri fata de acestia, chiar decat parintii cei trupesti.

Nasii trebuie alesi cu multa atentie, sa-si asume responsabilitatea de a purta grija sa invete pe finii lor frica de Dumnezeu, sa-i cheme la biserica, la spovedanie, la savarsirea faptelor bune, sa-i cerceteze regulat la casele lor, sa-i mustre la nevoie, sa le dea carti crestinesti de citit, pentru ca nasii au mare raspundere, fiind garantii finilor lor inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor.

Putem spune ca multi nasi credinciosi isi mantuiesc sufletele prin finii lor, daca ii cresc in frica de Dumnezeu; dar mai multi se osandesc pentru lenevirea si nepasarea fata de fiii lor duhovnicesti.

La randul lor, si finii au datoria sa asculte pe nasii si garantii lor sufletesti, sa-i consulte in toate, sa primeasca sfaturile lor cele bune, sa se roage zilnic pentru nasii lor.

Loading...